Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

05.06.2014

04.06.2014, Скопје

С О О П Ш Т Е Н И Е

Народниот Правобранител, како орган кој ги штити правата на децата, посебно внимание  посветува на заштитата на децата од секаков вид на насилство (физичко, психичко, емоционално и сексуално) и по овој повод апелира до сите органи, институции и домови за заштита и грижа кон децата, при постапувања и одлучувања секогаш да го имаат предвид детето и неговиот најдобар интерес.

За жал, се уште сме сведоци на насилство кон детето во семејство, во училишта, но и во институциите за згрижување, додека пак децата, поради нивната возраст и недоволното познавање на нивните права, не можат да ги идентификуваат повредите и згора на се, многу малку знаат како да се заштитат од насилство.
Потребно е да се спречи ваквата состојба преку едукација и информирање на децата за нивните права, со начините како да се заштитат, но истовремено потребно е да се едуцираат и возрасните и да се работи и со семејствата, со цел издигнување на нивната свест за значењето на овие права и почитување на децата како субјект со индивидуални права и обврски.

На овој ден да се потсетиме дека нашите деца се сегашноста и нашата иднина, дека правилната едукација на децата претставува гаранција дека детето ќе израсне во една здрава и корисна индивидуа,  која  ќе придонесе не само за семејството, туку и за општеството во целост.


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија