Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

27.08.2020

Скопје

ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ОД СПРОВЕДЕНОТО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА НАЧИНИТЕ НА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ОНЛАЈН НАСТАВАТА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД КОВИД-19

Народниот правобранител,  следејќи ја состојбата со остварувањето на правото на образование на децата  преку посебното Одделение за заштита на правата на децата и лицата со попреченост, во чии рамки дејствува тимот за мониторирарање на имплементацијата на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, имајќи предвид дека со прогласувањето на пандемијата од Ковид-19, а согласно одлуките на Владата на Република Северна Македонија, почнувајќи од 11.03.2020, па сé до крајот на учебната 2019/20 година, наставата во сите воспитно-образовни установи се спроведуваше преку учење од далечина, изврши истражување на кој/кои начин/и се реализираше онлајн наставата во дел од основните и средните училишта во кои има и ученици со попреченост, кои беа предизвиците, недостатоците и предностите на онлајн наставата и ефектите од истата.

По спроведеното истражување, чија цел беше да се утврди како се реализираше наставата во услови на далечинско учење во редовните основни и средни училишта генерално, вклучително и на инклузираните ученици со попреченост, изготвен е ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ кој е доставен до ресорното Министерство, а во кој се дадени заклучни согледување и соодветни препораки.


Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија