Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 16.02.2018

  РЕАКЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО СЛУЧАЈОТ НА СЕКСУЛАНА...

  повеќе
 • 28.12.2017

  ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПРЕЗЕМЕНИТЕ МЕРКИ И КОНСТАТИРАНИТЕ СОСТОЈБИ ОД ПОСТАПУВАЊЕТО ПО...

  повеќе
 • 03.12.2017

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

25.05.2016

25.05.2016

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОСЕТИ 40 ОСНОВНИ УЧИЛИШТА НИЗ ДРЖАВАТА

Претставници на Одделението за заштита на правата на децата и лица со посебни потреби, согласно програмата на Народниот правобранител за 2016 година, во соработка со Подрачните канцеларии на Народниот правобранител во Тетово, Куманово, Штип, Битола, Кичево и Струмица, во периодот април-мај 2016 година остварија посета на 40 основни училишта, при што разговараа со деца-ученици во шесто и седмо одделение деветолетка. На средбите со учениците покрај запознавање на децата со нивните права согласно Конвенцијата за правата на детето се разговараше и за проблемите со кои се соочуваат, за нивните сознанија во врска со механизмите за заштита на правата, како и за запознавањето со човековите права преку наставните предмети или други активности во училиштето.

Народниот правобранител подготви Прашалник во врска со основните принципи во Конвенцијата за правата на детето, односно за принципот на најдобриот интерес на детето, правото на учество и правото на недискриминација, а по анализа на одговорите на околу 1200 ученици кои следат настава на македонски и албански наставен јазик, Народниот правобранител ќе подготви Посебна информација за познавањето на правата на децата од страна на учениците.


Пребарување

Кaлендар на настани

март 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 15
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија