Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 18.07.2017

  ПРЕЗЕНТИРАН ШЕСТИОТ ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  повеќе
 • 26.06.2017

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА – 26 ТИ...

  повеќе
 • 20.06.2017

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

30.12.2015

30.12.2015, Скопје

СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРОБЛЕМИТЕ СО ТРАНСПОРТОТ НА БЕГАЛЦИТЕ

Народниот правобранител со голема загриженост констатира дека повеќе од 1500 бегалци (жени, деца, стари лица и тн.), вчера од 11:00 часот  се оставени на отворено во Прифатниот центар „Винојуг“ Гевгелија каде што ја поминаа и ноќта. Причина за нехуманиот третман на бегалците е затворање на двата големи монтажни шатори (поради нивна дезинфекција), како и блокирањето на железничката пруга од страна на такси возилата во знак на револт од Одлуката на Управувачкиот комитет за време на кризни состојби бегалците да се превезуваат првенствено со воз, а само во исклучителни случаи со користење на такси возила.
Народниот правобранител смета дека институциите надлежни за справување со бегалската криза, со ова покажуваат крајно несериозен однос и негрижа за бегалците кои повеќе од 24 часа се надвор изложени на неповолни временски услови.

Народниот правобранител, препорачува итно да се овозможи непречен транспорт на сите бегалци до Прифатниот центар „Табановце“, со користење на сите превозни средства и почитувајќи го правото на избор на превозно средство од страна на бегалците. Истовремено ги повикува надлежните министерства, особено Управувачкиот комитет за време на кризни состојби и Центарот за управување со кризи за итно и неодложно решавање на проблемот со транспортот, како и создавање услови за хуман престој и третман на лицата во  Прифатниот центар „Винојуг“ во Гевгелија.
 


Пребарување

Кaлендар на настани

август 2017
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија