Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • 20.03.2020

  ПЛАН ЗА РАБОТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВОНРЕДНИ УСЛОВИ

  повеќе
 • 11.03.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРИЕМОТ НА ГРАЃАНИ/СТРАНКИ ВО ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

11.12.2015

11.12.2015, Скопје

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОСТАВИ ИНФОРМАЦИЈА ДО МИНИСТЕРОТ ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ЗА СОСТОЈБИТЕ ВО ПРИФАТНИОТ ЦЕНТАР ЗА СТРАНЦИ-ГАЗИ БАБА

Народниот правобранител до Министерот за внатрешни работи достави информација во врска со состојбите во Прифатниот центар за странци-Гази Баба.

„Од  извршениот увид во наведениот Прифатен центар-Скопје, Народниот правобранител констатира дека задржаните лица беа сместени во просторија која не ги задоволува стандардите  на Европскиот комитет за превенција од тортура и на тој начин , преку објавените пресуди на Европскиот суд за човекови права, се смета дека се прекршува член 3 од Европската конвенција за човековите права за забрана на мачење, нечовечко или понижувачко постапување или казнување.“ се вели, меѓу другото во информацијата.

Исто така, во информацијата се посочува дека задржаните лица во Прифатниот центар за странци-Скопје се третираат  како лица лишени од слобода за кои не се применуваат домашните и меѓународните прописи за привремено задржани лица заради остварување легитимни цели на самото задржување, туку  нивното задржување може да се третира како неосновано продолжено лишување од слобода со негативни последици врз принципот на владеењето на правото во Република Македонија.


Пребарување

Кaлендар на настани

март 2020
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија