Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

27.11.2015

27.11.2015, Скопје

ДОСТАВЕНА ИНФОРМАЦИЈА СО ПРЕДЛОГ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ МЕРКИ ДО МИНИСТEРСTВОТО ЗА ТРУД И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Народниот правобранител постапувајќи по поднесените претставки на граѓаните за заштита на нивните права од социјалната сфера, констатира низа сосотојби поради кои граѓаните не можат да ги остварат некои од утврдените права од социјална заштита. Станува збор за поплаки за несоодветна примена на законските одредби, ненавремено постапување по поднесените барања за остварување на права од социјална заштита, одземање на доделено социјално право поради прием на парични средства, како и непостапување по дадените насоки на Управниот суд во постапките по тужба за управен спор.

Заради констатираните состојби Народниот правобранител до Министерството за труд и социјална политика достави Информација со предлог за преземање мерки со цел надминување на констатираните состојби и остварување на правата на граѓаните.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2019
П В С Ч П С Н
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија