Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

07.03.2014

07.03.2014, Скопје

ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЗНАВАЊЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ СО НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Дали и колку учениците од основните и средните училишта имаат познавања за функционирањето и надлежностите на институцијата Народен правобранител, но и колку ја познаваат  Конвенцијата за правата на детето?

Ова се само дел од дилемите за кои беше разговарано со учениците од основните и средните училишта во повеќе градови, при посетата на претставници на Народниот правобранител.

Тргнувајќи од сознанието дека децата се уште недоволно ги знаат своите права, а уште помалку знаат кои се механизмите кои ги штитат децата и нивните права,  Народниот правобранител, меѓудругото, смета дека е потребно во училиштата да се организира сеопфатна едукација за содржината на Конвенцијата за правата на детето и за механизмите за заштита на правата на децата, особено за функционирањето на Народниот правобранител. 

Заклучоците, заедно со препораките за подобрување на состојбите  се содржани во Информацијата за спроведените посети и едукација на децата во основните и средните училишта, а истата е доставена до Министерството за образование и наука.Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија