Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

03.02.2014

03.02.2014, Скопје

ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА НА БЕЗДОМНИТЕ ЛИЦА СМЕСТЕНИ ВО ПРИФАТНИОТ ЦЕНТАР ВО ЧИЧИНО СЕЛО

„Несоодветни услови за домување во Прифатниот центар - бараките се руинирани, во некои од нив нема влезни врати, прозорите се без стакла, кровната конструкција прокиснува, има влага во собите и сместените лица спијат на импровизирани кревети. Исто така констатирана е состојба на недоволно обезбедување на храна и несоодветно чување на истата, како и дотраеност на инвентарот во просториите во кои се приготвува и консумира храната“.

Ова се само дел од констатациите на Народниот правобранител дадени во Посебниот извештај од направениот увид во Центарот за згрижување на бездомни лица во Чичино село (Детско одморалиште „Младост“) што имаше за цел да ги провери условите во кои живеат  сместени бездомни лица.
Извештајот заедно со констатациите и препораките е испратен до Министерствата за труд и социјална политика, за внатрешни работи и образование, со цел запознавање на ресорните министерства со проблемите со кои се соочуваат бездомните лица сместени во овој Прифатен центар.


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија