Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

04.03.2013

Скопје

АПЕЛ ОД НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

Во пресрет на локалните избори, Народниот правобранител апелира до сите учесници во изборниот процес да не дозволат и да спречат секаков обид за инволвирање и евентуална манипулација и злоупотреба на децата за партиско-политички цели. 
Како орган надлежен за заштита на правата на децата Народниот правобранител ги повикува родителите, политичките партии и другите учесници да не дозволат вклучување на децата во кампањата, односно тие да не се користат во политичките спотови, билборди како и на митинзите на учесниците во изборниот процес.
Според Народниот правобранител вклучувањето на децата на каков било начин во политичката кампања е спротивно на Конвенцијата за правата на детето, според која, децата треба да бидат заштитени од сите видови злоупотреби и манипулации, Декларацијата за заштита на детето од политичка манипулација и злоупотреба на Собранието на Република Македонија, Законот за заштита на децата, како и Законот за основно и средно образование, со кои покрај другото се забранува политичко организирање, дејствување и злоупотреба на децата.
Истовремено, Народниот правобранител својот апел го упатува и до медиумите со цел да не прифатат да емитуваат платени политички пораки, ако преку нив се врши (зло) употреба на децата за политички цели.

      НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија