Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

05.07.2011

Скопје

ИНФОРМАЦИЈА ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА ЗАСТАПЕНОСТА НА ПОЛОВИТЕ И ЗА СОСТОЈБАТА СО СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

„Во државната и локалната администрација поголем  е бројот на вработени мажи од жени, но затоа,пак, е повисок процентот на жените со виско образование. Исто така, постои поделба на работните места на машки и женски, односно одредени професии или области и натаму традиционално се сметаат за машки професии-полицијата и војската, а во женските професии спаѓаат образванието, социјалната заштита, здравството и  дел од правосудните органи.„

Ова меѓу другото го покажува истражувањето на Народниот правобранител  спроведено во 628 органи, организации и институции на централно и локално ниво, а со цел да се утврди состојбата со половата застапеност во Република Македонија.

Исто така, за утврдување на состојбата со семејното насилство беа побарани податоци за евиденцијата на жртвите и сторителите на овој вид на насилство од центрите за социјална работа. Податоците покажуваат дека жртви на семејното насилсто најчесто се жените и дека тие се наоѓаат во понеповолна положба од мажите.Истражувањето покажа дека се почести жртви на семејното насилство се и децата меѓу кои почесто тоа се женските деца.

  ИНФОРМАЦИЈА ОД ИСТРАЖУВАЊЕТО ЗА ЗАСТАПЕНОСТА НА ПОЛОВИТЕ И ЗА СОСТОЈБАТА СО СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 31
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија