Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.12.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН...

  повеќе
 • 20.11.2020

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • 11.11.2020

  ИН МЕМОРИАМ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

  03.12.2021

  Денес, кога се навршуваат 28 години од денот кога Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 3 декември за Меѓународен ден на лицата со попреченост, Народниот правобранител како институција која веќе...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  20.11.2020

  По повод 20. Ноември - Светскиот ден на детето кој оваа година се одбележува под мотото: „Вложувањето во нашата иднина значи вложување во нашите деца“, Народниот правобранител, потсетувајќи на важноста на овој...

  повеќе
 • ИН МЕМОРИАМ

  11.11.2020

  Со длабока тага и искрено жалење ја информираме јавноста дека во вторникот - 10 Номеври почина нашата колешка Елена Ѓоргоноска-Манвеска, која од 2013 година ја извршуваше функцијата заменик-народен...

  повеќе
 • ПОТСЕТУВАЊЕ И ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 15 ОКТОМВРИ - МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА БЕЛИОТ СТАП

  15.10.2020

  По повод одбележувањето на 15 Октомври - Меѓународниот ден на Белиот стап - симболот на слепите лица, Народниот правобранител потсетува дека иако овие лица се граѓани на општеството кои треба да имаат непречен...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД НЕДЕЛАТА НА ДЕТЕТО

  09.10.2020

  Сите држави членки на Организацијата на Обединетите Нации (ООН), првата седмица од месец октомври ја одбележуваат како Недела на детето, со цел да се потсетат дека како потписнички на Конвенцијата за правата на...

  повеќе
 • ПОТСЕТУВАЊЕ И ПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 6 ОКТОМВРИ - СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

  06.10.2020

  Денес кога во целиот свет се одбележува Денот на лицата со церебрална парализа, Народниот правобранител со цел подигање на јавната свест и поголемо вклучување на овие лица во заедницата укажува на обврската на...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  30.09.2020

  Имајќи го предвид значењето на образованието за правилниот развој на детето и изградбата на неговата личност, Народниот правобранител во пресрет на почетокот на новата учебна година потсетува дека училиштето...

  повеќе
 • ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ОД СПРОВЕДЕНОТО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА НАЧИНИТЕ НА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ОНЛАЈН НАСТАВАТА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД КОВИД-19

  27.08.2020

  Народниот правобранител, следејќи ја состојбата со остварувањето на правото на образование на децата преку посебното Одделение за заштита на правата на децата и лицата со попреченост, во чии рамки дејствува...

  повеќе
 • МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НАЧИНИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА ДО 10 ГОДИНИ КАКО И ЗА УСЛОВИТЕ ЗА НИВНО БЕЗБЕДНО ЗГРИЖУВАЊЕ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА

  07.08.2020

  Народниот правобранител до Владата достави Мислење во врска со барањата на родители на деца до 10 години,за заштита на правата на децата и обезбедување на услови за нивно безбедно згрижување, во услови кога...

  повеќе
 • МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО НАСТАВАТА ВО УСЛОВИ НА ДЕЛЕЧИНСКО УЧЕЊЕ

  28.07.2020

  Народниот правобранител до Министерството за образование и наука достави Мислење во врска со наставата во услови на далечинско учење.

  повеќе
 • БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  26.06.2020

  Во канцеларијата на Народниот правобранител, од денес четврток (25 јуни) граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право на бесплатната телефонска линија 0800 54321. Сите непрaвилности...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  26.06.2020

  Со прогласувањето на 26 јуни како Меѓународен ден за поддршка на жртвите од тортура се одбележува моментот кога во 1987 година стапи на сила Конвенцијата на Обединетите нации против тортура и друг вид на...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  17.06.2020

  Народниот правобранител, имајќи ги предвид сознанијата дека дел од училиштата во државата им наплаќаат на учениците за издавање на свидетелство за завршено образование, како и дека наведеното е долгогодишна...

  повеќе
 • ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА НОВОИЗГРАДЕНИОТ ВОСПИТНО ПОПРАВЕН ДОМ ТЕТОВО

  09.06.2020

  Народниот правобранител до Владата на Република Северна Македонија, Министeрството за првада и Управата за извршување санкции достави мислење по однос на најавеното пуштање во употреба на новоизградениот...

  повеќе
 • ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО УСЛОВИ НА ПРОГЛАСЕНА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА ВО ДРЖАВАТА

  24.04.2020

  Народниот правобранител, со големо внимание ги следи мерките на Владата во врска со пандемијата на вирусот Ковид 19, и во таа насока остварувањето на правата на детето во услови на прогласена вонредна состојба...

  повеќе
 • ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, ЗА ЗАШТИТА НА РАНЛИВИТЕ КАТЕГОРИИ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД ВИРУСОТ КОВИД-19

  31.03.2020

  Народниот правобранител, согласно надлежностите утврдени во Законот за народниот правобранител („Службен весник на РМ“ бр.60/03,114/09,118/16, 189/16, 35/18), следејќи ја состојбата со остварувањето и заштита...

  повеќе
 • ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД ВИРУСОТ КОВИД-19

  26.03.2020

  Согласно член 31 од Законот за народниот правобранител („Службен весник на Република Македонија“ бр. 60/2003, 114/2009, 181/2016, 189/2016 и 35/2018) „Народниот правобранител посебно внимание посветува на...

  повеќе
 • ПЛАН ЗА РАБОТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВОНРЕДНИ УСЛОВИ

  20.03.2020

  Согласно прогласената вонредна состојба, заради заштита и справување со последиците од ширењето на вирусот COVID-19, Народниот правобранител донесе План за работа на институцијата Народен правобранител во...

  повеќе
 • СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО ПРИЕМОТ НА ГРАЃАНИ/СТРАНКИ ВО ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  11.03.2020

  Народниот правобранител во врска со настанатата ситуација и потребата од превенција за спречување на ширење на заразата со таканаречениот Корона вирус (Ковид 19), им препорачува на граѓаните во наредните две...

  повеќе
Претходни123456789101112СледниПребарување

Кaлендар на настани

јануари 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија