Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРИСТАП ДО ПРАВДА НА ЖРТВИТЕ НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО И РОДОВА ОСНОВА“ 10.12.2018

10-11.12.2018, Приштина

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРИСТАП ДО ПРАВДА НА ЖРТВИТЕ НА СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО И РОДОВА ОСНОВА“

Делегација на канцеларијата на  Народниот правобранител  на Република Македонија предводена од заменик народниот правобранител Сузана Салиу, учествуваше на дводневната регионална коференција на тема „Пристап до правда на жртвите на семејно насилство и родова основа“, која се одржа во Приштина,  под  мотото „Ти не си сама“.

Конференцијата беше организирана од Националниот координатор –Министерството за правда,  во партнерство со повеќе домашни и меѓународни институции меѓу  кои и UN Women и Американската амбасада во Република Косово.

Теми на конференцијата беа  семејното насилство како кривично дело и повреда на човековите права, обврските кои произлегуваат од Истанбулската конвенција, Казнените политики, односно заоштрување на овие политики кон извршителите на овие дела, борбата со предрасудите и влијанието на традицијата во почитувањето на позицијата на жената во семејството и општеството, зголемување на професионалните капацитети и подобрувањето на пристапот до правда на  жртвите,  зголемувањето  на довербата кон институциите, едуцирањето  на младите како гаранција за иднина без семејно насилство, Улогата на Националниот координатор во унапредувањето на сеопфатните политики и градење на унифицирана база на податоци како и многу други теми кои имаат за цел спречување и борба против насилството над жената и воопшто за семејното насилство.

Заменичката на народниот правобранител, г-ѓа Сузана Салиу во своето излагање, меѓу другото, истакна дека Република Македонија направи еден смел и голем чекор со тоа што во декември 2017 година ја ратификуваше Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против семејното насилствово, позната како Истанбулска конвенција. Усогласувањето на Кривичниот законик  на Република Македонија со Конвенцијата, ќе придонесе за посериозен пристап на судството кон кривичните дела поворзани со семејно насилство.
„Младите треба да се едуцираат во насока на тоа дека семејното насислтво е забрането и дека тоа претставува кривично дело за кое сторителот се казнува со затвор, истакна г-ѓа Сузана Салиу. Македонија има солидна нормативна основа која гарантира градење на едно праведно општество без семејно насислство“ наведе г-ѓа Салиу.


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија