Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

СЕМИНАР НА ТЕМА „ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И ПОЛОВА ЕДНАКВОСТ“ 30.11.2018

30.11.2018, Брисел, Кралство Белгија

СЕМИНАР НА ТЕМА „ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И ПОЛОВА ЕДНАКВОСТ“

Во организација на Европската Унија на 30 ноември во Брисел, Кралството Белгија се одржа семинар на тема „Правен семинар за заштита од дискриминација и полова еднаквост“, а на кој учествуваа претставници од земји членки на Европската Унија и земји кандидати за членство во Унијата, како и на земји од бившиот Советски сојуз.

Народниот правобранител на Република Македонија учествуваше со претставник кој работи на полето на заштита од дискриминација и соодветна и правична застапеност.

Програмата на еднодневниот семинар се одвиваше во насока на утврдување на правни недоследности (GAPS) во постојната регулатива која го покрива сегментот на заштита од дискриминација и половата еднаквост, како и во давање на предлози за нивно надминување.

На крајот на семинарот беше констатирано дека Европската комисија ќе состави соодветен Извештај од предстојниот семинар, кој ќе биде доставен до сите релевантни тела кои работат на полето на заштита од дискриминација и полова еднаквост.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 4
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија