Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ НА ОМБУДСМАНИТЕ ОД БАЛКАНОТ 19.11.2018

19.11.2018, Софија, Република Бугарија

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ НА ОМБУДСМАНИТЕ ОД БАЛКАНОТ

Заменик народониот правобранител г-ѓа Васка Бајрамовска Мустафа заедно со тројца претставници од канцеларијата на Народниот правобранител учествува на Регионалниот форум на Омбудсманите од Балканот, кој под покровителство на Омбудсман канцеларијата на Република Бугарија се одржа во Софија, а на кој Институцијата Народен правобранител на Република Македонија имаше улога на коиницијатор.

На Форумот беше договорено формирање на платформа за вмрежување на Омбудсман институциите од регионот на Југоисточна Европа.Оваа неформална мрежа има за цел размена на искуства и пракси, но и заедничко дејствување по прашања од интерес на овие национални институции за човекови права.

За официјализирање на оваа мрежа се потпиша Декларација од страна на Омбудсманите на Бугарија, Македонија, Албанија, Грција, Косово, Црна Гора, Србија, Романија, Молдавија, Хрватска, додека Босна и Херцеговина својот влез во мрежата ќе го потврди по внатрешен консензус на тројцата национални омбудсмани.

На Форумот договорено е претседавањето со мрежата да биде ротирачко, на секои шест месеци, а следната средба од ваков вид ќе се одржи во мај, следната година во Букурешт, Република Романија.

Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија