Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАШЕ НА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „ТОЛЕРАНТНИ И ИНКЛУЗИВНИ ОПШТЕСТВА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН“ 14.11.2018

14-15.11.2018, Подгорица, Република Црна Гора

ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАШЕ НА РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „ТОЛЕРАНТНИ И ИНКЛУЗИВНИ ОПШТЕСТВА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН“

Во Подгорица, Република Црна Гора се одржа Регионална конференција  на тема „Толерантни и инклузивни општества на Западен Балкан”, на која учествуваа претставници од Министерства/Институции одговорни за човекови права и национални малцинства; Национални институции за човекови права, Тела за еднаквост, пратеници кои се членови на парламентарни тела кои работат на промовирање и заштита на човековите права/антидискриминација; граѓански организации кои работат во областа на анти-дискриминација/заштита и промовирањето на националните малцинства; службени лица од Европската унија/Советот на Европа и меѓународни експерти.

Народниот правобранител на Република Македонија, преку свој претставник кој работи на полето на заштита од дискриминација и соодветна и правична застапеност, зема активно учество на оваа конференција со дискусии во работните групи.

Целта на одржување на Конференцијата беше  поставување на рамката на планирање за идните програми за анти-дискриминација и заштита на малцинствата, врз основа на препораките на мониторинг телата на Советот на Европа, како што се Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства (FCNM) и Европската повелба за регионални или малцински јазици (ECRML).

Регионалната конференција даде можност да се нагласат некои клучни препораки на овие тела што се заеднички за сите корисници од Западен Балкан, вклучително и недоволните капацитети и координација помеѓу релевантните национални институции; недоволното учество на малцинствата (и нивните организации) во јавниот живот и донесувањето одлуки; потребата од натамошно зајакнување на спроведувањето на законодавните рамки; и натамошното подигнување на свеста за националните малцинства, нивните права, култура, традиции и наследство на самите малцинства и на мнозинството. 

Исто така, на Конференцијата беше дадена можност за натамошно промовирање и дискусија околу наодите на Европската комисија против расизам и нетолеранција (ECRI).

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 109
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија