Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.09.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ДОМАЌИН НА ВТОРИОТ...

  повеќе
 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

03.09.2018

03-06.09.2018, Братислава, Словачка

УЧЕСТВО НА ТРЕНИНГ НА ТЕМА:„МЕРКИ ЗА КОЛЕКТИВНА ЗАШТИТА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ“

Од 03-06 септември, во Братислава, Словачка се одржа тренинг на тема „Мерки за колективна заштита на потрошувачите“, на кој учествуваше и претставник на институцијата Народен правобранител на РМ.

Настанот беше организиран од Отворен регионален фонд за правни реформи во Југоисточна Европа (ГИЗ), во соработка со Европска потрошувачка организација (БЕУЦ).

На тренингот, преку активно учество на сите партиципанти, се обработуваа прашања за колективна заштита на потрошувачите, од аспект на национална регулатива, споредбено со заштита од таа област која ја гарантира правото на ЕУ, најчестите проблеми со кои се соочуваат организациите за заштита на правата на потрошувачите на ниво на ЕУ, запознавање со новата европска правна рамка, чие изготвување е во тек, од областа на заштита на правата на потрошувачите, синхронизација на правото на ЕУ со националното законодавство и др.

На тренингот учество земаа засегнати претставници од Западен Балкан, експерти  од оваа област на ниво на ЕУ и претставници од организации за заштита на правата на потрошувачите.


Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија