Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА „ЗАШТИТАТА НА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА НИЗ ПРИЗМАТА НА СОРАБОТКАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО МЕДИУМИТЕ“

  09.12.2014

  Во организација на Инструментот за техничка помош и размена на информации на Европската комисија (TAIEX), а во соработка со Народниот правобранител се одржа работилница на тема „Заштитата на човековите слободи...

  повеќе
 • КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА УСТАВНИТЕ И ЗАКОНСКИТЕ ПРАВА НА ГРАЃАНИТЕ ВО ПОСТАПКИТЕ ЗА ИЗВРШУВАЊЕ И ВО ОСТВАРУВАЊЕ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

  24.11.2014

  „Заштита на уставните и законските права на граѓаните во постапките на извршување и во остварување на избирачкото право“ беа темите на дводневната конференција што во организација на Народниот правобранител, а...

  повеќе
 • ОДБЕЛЕЖАН ЈУБИЛЕЈОТ 25 ГОДИНИ ОД УСВОЈУВАЊЕТО НА КОНВЕНЦИЈАТА ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

  20.11.2014

  „На 25 годишнината од усвојувањето на Конвенцијата за правата на детето која jа има ратификувано и Република Македонија, не може а да не се навратиме на состојбата со правата на детето некогаш и...

  повеќе
 • ПО ПОВОД 19 НОЕМВРИ СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД СЕКАКОВ ВИД НА ЗЛОУПОТРЕБА НА ДЕТЕТО ДЕТСКИТЕ ПРАВОБРАНИТЕЛИ ОД НЕКОЛУ УЧИЛИШТА ЈА ПОСЕТИЈА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  19.11.2014

  По повод 19 ноември, Светскиот ден за превенција од секаков вид на злоупотреба на детето, детските правобранители од неколку училишта од Куманово, Тетово и од Гостивар ја посетија канцеларијата на Народниот...

  повеќе
 • РАБОТНА СРЕДБА НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕСЕТ ГОДИНИ ОД ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА РЕГИОНАЛНИТЕ КАНЦЕЛЕЛАРИИ

  14.11.2014

  По повод десет години од функционирањето на регионалните канцеларии на Народниот правобранител, од 14 до 16 ноември 2014 година во Струга беше организирана работна средба на вработените.На средбата Народниот...

  повеќе
 • ПРОМОВИРАНИ ВОДИЧИТЕ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА ЧЛЕНОВИТЕ 5 И 10 ОД ЕВРОПСКАТА КОНВЕНЦИЈА ЗА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

  24.10.2014

  „Правото на лична слобода и безбедност од една страна и слободата на изразување од друга, претставуваат предуслов за остварување на многу други права, но и за функционирање на демократијата.

  повеќе
 • РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „МОНИТОРИНГ НА ПСИХИЈАТРИСКИТЕ УСТАНОВИ ВО НАСОКА НА ЗАШТИТА ОД ТОРТУРА И ДРУГО НЕХУМАНО ПОСТАПУВАЊЕ“

  20.10.2014

  „Мониторинг на психијатриските установи во насока на заштита од тортура и друго нехумано постапување “ беше темата на Регионалната Конференција која се одржа во Скопје во организација на Инструментот за...

  повеќе
 • УЧЕНИЦИТЕ ОД ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ „КУЗМАН ШАПKAРЕВ“ ОД СКОПЈЕ ВО ПОСЕТА НА ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА И ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

  16.10.2014

  На иницијатива на учениците од Основното училиште „Кузман Шапкарев“ од Скопје , членовите на литературната и новинарска секција при училиштето ја посетија институцијата Народен правобранител и имаа средба со...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО СВОЈСТВО НА НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗМА СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА ЕВРОПСКИОТ КОМИТЕТ ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД ТОРТУРА

  08.10.2014

  Народниот правобранител во својство на Национален превентивен механизам (НПМ), оствари работна средба со Делегацијата на Европскиот Комитет за превенција од тортура и нехумано или понижувачко постапување или...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА ПОЛСКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г.ЈАЧЕК МУЛТАНОВСКИ

  22.09.2014

  Во рамките на своите активности Народниот правобранител г.Иџет Мемети оствари средба со новонаименуваниот амбасадор на Полска во Република Македонија г.Јачек Мултановски, на која амбасдорот беше запознат со...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА УНГАРИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г. ЏОЗЕФ БЕНЦЕ

  15.09.2014

  Народниот правобранител, г.Иџет Мемети оствари срeдба со амбасадорот на Унгарија во Република Македонија г. Џозеф Бенце, на која се разговараше за активностите кои ги презема Народниот правобранител во врска...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ СРЕТНА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА ВЕНЕЦИЈАНСКАТА КОМИСИЈА

  12.09.2014

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со претставниците на Венецијанската комисија на која се разговараше за предложените амандмани на Уставот на Репиблика Македонија, со посебен акцент на...

  повеќе
 • СРЕДБА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ СО ШЕФОТ НА МИСИЈАТА НА УНИЦЕФ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, ДР. БЕРТРАН ДЕСМУЛИН

  22.07.2014

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со шефот на Мисијата на УНИЦЕФ во Република Македонија др. Бертран Десмулин на која стана збор за состојбите со детските права во земјата, со посебен...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ СРЕТНА СО ДЕЛ ОД АМБАСАДОРИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  15.07.2014

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети денес оствари средба со амбасадорите на повеќе земји членки на Европската Унија, со амбасадорот Аиво Орав, шеф на делегацијата на Европската Унија во Република...

  повеќе
 • СРЕДБИ СО ГРАЃАНИТЕ ЗА ПРОМОЦИЈА НА НАДЛЕЖНОСТИТЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ОДНОС НА ПРАВАТА ОД СОЦИЈАЛНАТА И ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА

  24.06.2014

  Народниот правобранител одржа средби со граѓаните од Куманово, Штип, Прилеп и Битола како и населените места од Новоселски пат, Топаанско поле и Шуто Оризари во Скопје, во рамките на кампањата за запознавање...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЈА ПРОДОЛЖИ СРЕДБАТА СО ГРАЃАНИ ПРИПАДНИЦИ НА РАНЛИВА И МАРГИНАЛИЗИРАНА ГРУПА

  29.05.2014

  На 29 и 30 мај Народниот правобранител ја продолжи средбата со граѓаните припадници на ранлива категорија и маргинализирана група од скопската населба Топаана и општината Ѓорче Петров.

  повеќе
 • ПОЧНА КАМПАЊАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СРЕДБА СО ГРАЃАНИТЕ ОД РУРАЛНИТЕ СРЕДИНИ

  22.05.2014

  Народниот правобранител ја одржа првата средба со граѓаните на општина Студеничани како дел од планираните активности во 2014 година за средби со граѓаните од руралните места и места со најголем број ранлива...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ИЗГОТВИ ПОСЕБНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СОСТОЈБАТА СО НЕРЕГИСТРИРАНИТЕ ЛИЦА ВО МАТИЧНАТА ЕВИДЕНЦИЈА КАКО ДРЖАВЈАНИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  07.03.2014

  Во Република Македонија се уште има значителен број на незапишани лица во матичната евиденција што претставува пречка по однос на остварувањето на основните права на овие лица.

  повеќе
 • ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА ДЕЦАТА ВО ПОСЕБНИТЕ ОСНОВНИ И СРЕДНИ УЧИЛИШТА

  26.02.2014

  Со цел да ја согледа состојбата со запишување на деца во Посебните основни и средни училишта Народниот правобранител во период октомври- декември минатата година, направи истражување во овие училишта.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ ОБРАТИ НА КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД 3 ДЕКЕМВРИ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ХЕНДИКЕП

  03.12.2013

  „Денес е Меѓународен ден на Обединетите Нации за лицата со хендикеп, а во оваа пригода сакам да ја истакнам нашата заложба како институција за промоција и заштита на правата посебно на лицата со хендикеп преку...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

мај 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија