Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • СРЕДБА НА ОМБУДСМАНОТ СО НОРВЕШКИОТ АМБАСАДОР

  23.07.2010

  Норвешката амбасада дава силна поддршка на работата на институцијата Народен правобранител, со цел зајакнување на демократските процеси и поголема заштита на граѓанските слободи и права.Ова беше констатирано на...

  повеќе
 • РАБОТНА СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И ОМБУДСПЕРСОНОТ НА КОСОВО Г. САМИ КУРТЕШИ

  07.07.2010

  Подобрување на взаемната соработка помеѓу двете канцеларии, како и размената на искуствата беа темите на кои разговараа народниот правобрнаител г. Иџет Mемети и неговиот косовски колега омбудсперсонот на Косово...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  25.06.2010

  „Забраната на тортура е императивно правило на меѓународното право. Од тие причини и во Република Македонија како резултат на евидентираните случаи на тортура, се наметна потребата од зајакнување на механизмите...

  повеќе
 • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА ТЕМА„ЕВРОПСКИТЕ СТАНДАРДИ И НИВНОТО ВЛИЈАНИЕ ВО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЕХАНИЗМИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА-ОМБУДСМАН ИНСТИТУЦИИТЕ“

  09.06.2010

  „Европските стандарди и нивното влијание во зајакнување на механизмите за заштита на човековите права-омбудсман институциите„ беше темата на панел дискусијата, што во организaција на канцеларијата на народниот...

  повеќе
 • РАБОТЕН СОСТАНОК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРАЖАВИ ВО МАКЕДОНИЈА Г. ФИЛИП РИКЕР

  07.06.2010

  „За жал јас се уште не можам да констатирам задоволително ниво на почитување и остварување на правата на граѓаните односно на овој план ни претстои уште многу работа. Не се доволни само декларативни заложби,...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО НОВИОТ АМБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Г. ЖАН КЛОД ФЛУМБЕРЖЕ

  30.04.2010

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со новиот aмбасадор на Република Франција во Македонија г. Жан Клод Флумберже на која се разговараше за соработката помеѓу oмбудсманите на Република...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ СРЕТНА СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ШПАНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Н. Е. ХОЗЕ МАНУЕЛ ПАС АГУЕРАС

  22.04.2010

  Во рамките на редовните меѓународни активности народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со амбасадорот на Кралството Шпанија, земја претседавач со Европската унија, н.е. Хозе Мануел Пас Агуерас, на...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г. АЛ ХАЧИНСОН, ПОЛИЦИСКИ ОМБУДСМАН НА СЕВЕРНА ИРСКА

  22.03.2010

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со претставниците од Северна Ирска меѓу кои и полицискиот омбудсман г. Ал Хачинсон.    На средбата беа разменети искуства од работата и постапувањето на...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА Г. МИХАЈЛО МАНЕВСКИ

  08.03.2010

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари работна средба со министерот за правда г. Михајло Маневски на која стана збор за практичната имплементација на измените на Законот за народниот правобранител во...

  повеќе
 • ИЗЛАГАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ

  04.02.2010

  „Состојбите во одредени делови од Затворот се на такво ниво што не може да се замисли дека некој може во такви услови да престојува, а притоа да не биде загрозено неговото здравје. Кога говорам за условите...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ СРЕТНА СО АМБАСАДОРОТ НА ОБЕДИНЕТОТО КРАЛСТВО НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА ВО МАКЕДОНИЈА Г. ЕНДРЈУ КИ

  27.01.2010

  Улогата на омбудсманот во општеството и неговата важност за развојот на демократијата беше темата на разговор на средбата на народниот правобранител г. Иџет Мемети со амбасадорот на Обединетето Кралство на...

  повеќе
 • ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ФАКУЛТАТИВНИОТ ПРОТОКОЛ КОН КОНВЕНЦИЈАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ПРОТИВ ТОРТУРА И ВОСТАНОВУВАЊЕ НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  30.11.2009

  „Отвореноста и соработката постигната помеѓу Народниот правобранител и установите каде слободата на движење е ограничена треба да продолжи и да се продлабочи заради јакнење и унапредување на улогата на...

  повеќе
 • Имплементацијата на Факултативниот протокол кон Конвенцијата на Обединетите нации против тортура во Македонија

  25.09.2009

  Концепотот на превенција, имплементацијата на Факултативниот протокол кон Конвенцијата на Обединетите нации против тортура во Македонија, како и приказ на чешкиот модел на функционирање на Омбудсманот како...

  повеќе
 • НАРОДНИOT ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ СЕ СРЕТНА СО НОВОИЗБРАНИОТ ОБМБУДПЕРСОН НА РЕПУБЛИКА КОСОВО Г.САМИ КУРТЕШИ

  19.06.2009

  Во еднодневна работна посета на канцеларијата на народниот правобранител г.Иџет Мемети престојуваше новоизбраниот омбудперсон на Република Косово г. Сами Куртеши. На средбата стана збор за организацијата и...

  повеќе
 • СЕМИНАР НА ТЕМА: „ОМБУДСМАНОТ - МЕДИЈАТОР ПОМЕЃУ ГРАЃАНИТЕ И ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА“

  02.06.2009

  „Предизвиците на Омбудсманот во остварувањето на неговата улога на медијатор помеѓу граѓаните и јавната администрација“ беше тема на еднодневниот семинар што се одржа на 2 јуни во Скопје во организција на:...

  повеќе
 • СРЕДБА НА СТУДЕНТИТЕ ОД МЕЃУНАРОДНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ВО СТРУГА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

  15.05.2009

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети се сретна со студентите од втората студиска година на Меѓународниот универзитет во Струга при што ги запозна со работата и надлежностите на институцијата Омбудсман во...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА MEЃУНАРОДНА ТРКАЛЕЗНА МАСА ПО ПОВОД 60 ГОДИШНИНАТА ОД ОСНОВАЊЕТО НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА

  06.05.2009

  Искуствата на Народниот правобранител и неговата соработка со Парламентот во поглед на унапредувањето на правата и заштитата на децата беше темата на која зборуваше народниот правобранител г.Иџет Мемети по...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ НА ПРОМОЦИЈАТА: „ТРАНСПАРЕНТНОСТ, ОТЧЕТНОСТ И ОДГОВОРНОСТ ВО РАБОТЕЊЕТО НА ПОЛИЦИЈАТА“

  06.02.2009

  “Свесни сме дека сите општества повеќе или помалку се соочуваат со проблемот на затвореност, особено во полицијата, но за искоренување на ваквите навики потребно е пред се да делуваме на однесувањето и свеста...

  повеќе
 • СРЕДБА НА ВРАБОТЕНИТЕ ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО СТРУМИЦА

  23.01.2009

  Како да се подобри соработката помеѓу главната и регионалните канцеларии? Работата со новата софтверска апликација. Какви ќе бидат новите надлежности на Народниот правобранител по потпишувањето на...

  повеќе
 • УЧЕСТВО НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД 60-ГОДИШНИНАТА НА УНИВЕРЗАЛНАТА ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА

  10.12.2008

  Во Информативниот Центар на Европската унија во Скопје по повод одбележувањето на 60-годишнината на Универзалната Декларација за човекови права се одржа панел дискусија на која свое излагање имаше и Народниот...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија