Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • ТРКАЛЕЗНИ МАСИ ВО: БИТОЛА, ШТИП И ТЕТОВО НА ТЕМА: „НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ - НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ“

  28.09.2011

  Од 28 до 30 септември во организација на Народниот правобранител – Одделение за превенција на тортура, а во соработка и со поддршка на Мисијата на ОБСЕ и Шведската меѓународна агенција за развој – СИДА, во...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА МЕЃУИНСТИТУЦИОНАЛНА СОРАБОТКА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И СЛЕДЕЊЕ НА ПРИНЦИПОТ НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ

  26.09.2011

  На 26-ти септември во соработка и со поддршка на Мисијата на ОбСЕ во Скопје, Народниот правобранител организираше тркалезна маса на тема: „Меѓуинституционалната соработка на телата задолжени за заштита од...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО НОВИОТ ИЗВЕСТУВАЧ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА Г. РИЧАРД ХОВИТ

  19.09.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети се сретна со новиот известувач за Република Македонија на Европската унија, г. Ричард Ховит во рамките на неговата посета на земјава.

  повеќе
 • РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДЕТСКИТЕ ОМБУДСМАНИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

  06.09.2011

  На 6 и 7 септември во х. „Метропол“ во Охрид се одржа Годишна регионална конференција на детските омбудсмани на Југоисточна Европа (CRONSEE), на тема: „Заштита на детето од економска експлоатација“.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО НОВИОТ АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г-ЃА MARRIET SCHUURMAN

  01.09.2011

  На средбата освен што се разговараше за улогата и надлежностите на институцијата Народен правобранител, воедно беше дискутирано и за претстојните проектни активности што Институцијата ќе ги изведува со подршка...

  повеќе
 • КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА „УЛОГАТА НА ОМБУДСМАНОТ ВО БОРБАТА ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЈАТА И ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД ТОРТУРА„

  09.06.2011

  „Улогата на омбудсманот во борбата против дискриминацијата и превенцијата од тортура„ беше темата на која дискутираа  претставници на омбудсман институциите од регионот, Комитетот против тортура на Советот на...

  повеќе
 • ТЕМАТСКИ СОСТАНОК „УЛОГАТА НА ОМБУДСМАНИТЕ ВО ЗАШТИТАТА НА ДЕЦАТА ОД ТЕЛЕСНО И ПСИХИЧКО КАЗНУВАЊЕ„

  20.05.2011

  „Tелесното казнување на децата и психичкото малтретирање  се уште е застапено во семејството, училиштата, установите за згрижување на деца и  на улица .Исто така, овој вид на казнување  на децата и нивното...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г. ЏУЛИЈАН ПИЛ ЈЕТС, ШЕФ НА НАБЉУДУВАЧКАТА МИСИЈА ЗА ИЗБОРИТЕ НА ОБСЕ/ОДИХР

  17.05.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со г. Џулијан Пил Јетс, шеф на набљудувачката Мисија за време на изборите-ОБСЕ, ОДИХР.На средбата се разговараше за важноста на правото на граѓаните на...

  повеќе
 • ГОДИШНА РАБОТНА СРЕДБА НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  06.05.2011

  Во рамки на реализацијата на проектот МОСП поддржан од Мисијата на ОБСЕ во Скопје и шведската Меѓународна агенција за развој СИДА, од шести до осми мај годинава во Охрид се одржа работна средба на вработените...

  повеќе
 • ПРВА СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА КОСОВО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г. СКЕНДЕР ДУРМИШИ

  14.04.2011

  Во рамките на меѓународните активности народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари прва протоколарна средба со амбасадорот на Република Косово во Република Македонија г. Скендер Дурмиши на која амбасадорот...

  повеќе
 • СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Г. АЛАН БЕРГАНТ

  14.04.2011

  Позицијата на омбудсманот во опшеството и состојбите со човековите слободи и права беше тема на разговорот помеѓу народниот правобранител г.Иџет Мемети и амбасадорот на Република Словенија во Република...

  повеќе
 • ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН И НОРВЕШКАТА ОРГАНИЦАЗИЈА „СПАСЕТЕ ГИ ДЕЦАТА“

  29.03.2011

  Канцеларијата на македонскиот омбудсман годинава ќе биде домаќин на годишната и тематска средба на земјите членки на CRONSEE - мрежа на омбудсмани за деца од Југоисточна Европа. За таа цел омбудсманот г...

  повеќе
 • ПРВА ПРОТОКОЛАРНА СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО ШЕФОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА АМБАСАДОРОТ ПЕТЕР СОРЕНСЕН

  29.03.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари прва официјална протоколарна средба со шефот на Делегацијата на Европската Унија во Македонија, амбасадорот Петер Соренсен на која стана збор за работата на...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНИ МАСИ НА ТЕМА УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И ЛОКАЛНАТА САМОУПРВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  07.03.2011

  „Како да се подобри соработката на локалната самоуправа и централната власт со народниот правобранител со цел граѓаните полесно да ги остваруваат своите права?“Ова беше главната тема на која се дискутираше на...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА Н. Е. КРИСТОФЕР ИВОН

  15.02.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со новиот амбасадор на Кралството Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија Н. Е. Кристофер Ивон на која амбасадорот беше запознат со...

  повеќе
 • ЕВРОАМБАСАДОРОТ Г. ЕРВАН ФУЕРЕ НА ПРОШТАЛНА СРЕДБА СО МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

  15.02.2011

  Европската Унија секогаш силно ги поддржува институциите кои работат на полето на заштитата на човековите слободи и права. Таа поддршка и натаму ќе продолжи, се со цел подигнување на степенот на демократијата...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  20.12.2010

  „Унапредување на соработката на централната власт и локалната самоуправа со Народниот правобранител“ беше тема на тркалезната маса која со поддршка на Мисијата на ОБСЕ и шведската Агенција за меѓународен развој...

  повеќе
 • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА НА КОЈА УЧЕСТВУВАШЕ И НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

  10.12.2010

  „Државите ја сносат основната одговорност за состојбите со човековите права, но и за слободното функционирање и дејствување на бранителите на тие права. Државите се тие кои треба да овозможат непречено...

  повеќе
 • ПРЕСТАВНИК ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И МЕЃУИНСТИТУЦИОНАЛНА СОРАБОТКА ПРИ ЗАШТИТАТА

  28.10.2010

  Во организација на Министерството за труд и социјална политика и Мисијата на ОБСЕ во Скопје на 28 октомври во Скопје се одржа третата конференција за меѓуинституционална соработка помеѓу Комисијата за заштита...

  повеќе
 • ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН ОД СТРАНА НА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ОМБУДСМАНОТ НА КРАЛСТВОТО НА МАРОКО

  27.10.2010

  Подигнување на степенот на соработка, како и размена на кадри меѓу двете институции со особен акцент на посета на тренинг центарот за човекови права во Рабат. Ова меѓу другото беше договорено на средбата на...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија