Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  30.05.2012

  „Во местата на лишување од слобода делумно се исполнети меѓународните и домашните стандарди, нотирано е задржување во полициска станица на малолетни лица подолго од законски утврдениот минимум,утврдени се и...

  повеќе
 • ПРАВАТА НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ КАКО ПАЦИЕНТИ - ТЕМА НА ТРКАЛЕЗНАТА МАСА ШТО СЕ ОДРЖА ВО РАМКИТЕ НА ТВИНИНГ ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН

  10.05.2012

  „Дали лицата со инвалидност имаат пристап, не само урбанистички, туку воопшто до соодветни здравствени и друг вид установи за третман, лекување и рехабилитација? Дали овие лица имаат можност без проблеми да ги...

  повеќе
 • ДЕБАТА НА ТЕМА: „КАКО ДА СЕ ЗАШТИТАТ ДЕЦАТА ОД ИНФОРМАЦИИ КОИ ШТЕТНО ВЛИЈААТ ВРЗ НИВНИОТ РАЗВОЈ“ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПОДДРЖАНА ОД АМБАСАДАТА НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА

  26.04.2012

  „Правото на децата да учествуваат во донесувањето на одлуките кои се однесуваат на нив, како и правото на нивна заштита од информации и материјали штетни за нивниот психофизички развој“ беше тема на Тркалезната...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Н.Е. АМБАСАДОРОТ АИВО ОРАВ, ШЕФ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

  10.04.2012

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети во рамките на своите меѓународни активности оствари средба со Н.Е. амбасадорот Аиво Орав, шеф на Делегацијата на Европската унија во Македонија. На средбата соговорниците...

  повеќе
 • ДЕЛЕГАЦИЈА НА ОМБУДСМАНОТ НА РЕПУБЛИКА ЦРНА ГОРА ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ - НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ

  10.04.2012

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети заедно со неговиот тим за превенција на тортура оствари работна средба со омбудсманот на Република Црна Гора г. Шучко Баковиќ и неговите советници.

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА „ЗАШТИТАТА НА ДЕЦАТА ОД ЗЛОУПОТРЕБА НА ДРОГИ И ДРУГИ ПСИХОТРОПНИ СУПСТАНЦИ“

  29.03.2012

  „Информациите на Омбудсман институцијата укажуваат дека се повеќе се зголемува бројот на деца корисници на дрога и притоа се намалува старосната граница. Во исто време недостасува соодветен систем кој би ја...

  повеќе
 • КАМПАЊА: „ТИ ИМАШ ПРАВО НА ЕКОЛОШКА ПРАВДА“ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТEЛ И ЦЕНТАРОТ ЗА ЕКОЛОШКА ДЕМОКРАТИЈА „ФЛОРОЗОН“

  09.02.2012

  Народниот правобранител и невладината организација Центар за еколошка демократија „Флорозон“ во наредните два месецa ќе спроведат кампања под мотото: „Ти имаш право на еколошка правда“ чија цел е подигнување на...

  повеќе
 • „МЕХАНИЗМИ ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“

  08.02.2012

  „Механизмите за заштита од дискриминација во Република Македонија“ беше тема на Тркалезната маса која се одржа во ЕУ Инфо Центарот во Скопје во рамките на Твининг проектот за поддршка на македонскиот омбудсман,...

  повеќе
 • НОВ ПРОЕКТ ЗА ПОДДРШКА НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ФИНАНСИРАН ОД ШВЕДСКАТА АГЕНЦИЈА ЗА МЕЃУНАРОДЕН РАЗВОЈ (СИДА) И ПОДДРЖАН ОД МИСИЈАТА НА ОБСЕ ВО СКОПЈЕ

  02.02.2012

  Зајакнување на капацитетите на тимот кој работи во новоформираното одделение за заштита од дискриминација и следење на принципот на соодветна и правична застапеност ќе биде главниот фокус на новиот проект кој...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ ОСТВАРИ РАБОТНА СРЕДБА СО АМБАСАДОРКАТА НА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЈА, Г-ЃА УЛРИКА МАРИЈА КНОТ

  26.01.2012

  На средбата беше разговарано за важноста на улогата на институцијата Народен правобранител за општеството, бројот на граѓаните што бараат заштита на нивните права, како и за можните причини за постојаниот тренд...

  повеќе
 • ПРВА СРЕДБА ПОМЕЃУ НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И АМБАСАДОРОТ НА САД, Н.Е. ПОЛ Д.ВОЛЕРС

  04.01.2012

  На средбата беше разговарано за позицијата и функционирањето на институцијата Народен правобранител во општеството, но и за особеностите со кои се одликува нејзиното работење по претставките на граѓаните.

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ИНИЦИРА СУШТИНСКА ИЗМЕНА НА ЕДУКАЦИЈАТА ВО СИТЕ СТЕПЕНИ И ВИДОВИ НА ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ЧОВЕКОВИТЕ СЛОБОДИ И ПРАВА И ЗА ИНСТРУМЕНТИТЕ И МЕХАНИЗМИТЕ ЗА НИВНА ЗАШТИТА

  22.12.2011

  Народниот правобранител смета дека е неопходна потребата во сите степени и видови на образование да се воведе посебен наставен предмет за човековите слободи и права и за механизмите за заштита во национални и...

  повеќе
 • ЗАМЕНИКОТ-НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ДОДЕЛИ НАГРАДИ ВО РАМКИТЕ НА КАМПАЊАТА: „ЗАЕДНО ЗА УЧИЛИШТА БЕЗ НАСИЛСТВО“

  11.12.2011

  Заменикот-народен правобранител г-ѓа Невенка Крушаровска и Мартин Стефановски, пејач од групата „Некст тајм“ во рамките на кампањата насловена како: „Заедно за училишта без насилство“ ги доделија првата и...

  повеќе
 • „ЗАШТИТА ОД СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО - ЖЕНАТА И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО“

  24.11.2011

  „Заштита од семејното насилство - жената и семејното насилство“ беше тема на Конференцијата што се одржа во Скопје во рамките на Твининг проектот за поддршка на македонскиот омбудсман финансиран од...

  повеќе
 • РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: „ЗЕЛЕНА ПРАВДА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“

  21.11.2011

  „Мал е бројот на граѓани кои се обраќаат до институцијата Народен правобранител со барање заштита на нивните права за живеење во здрава животна средина. Исто така, спроведувањето на правната регулатива не...

  повеќе
 • „ПРЕКУ ГРАЃАНСКИ АКТИВНОСТИ И РЕФОРМА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ДО ПОДОБРО ОПШТЕСТВО“

  10.11.2011

  ЗАМЕНИКОТ НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ТРИПУН ТАНУШЕСКИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ДЕБАТА: „ПРЕКУ ГРАЃАНСКИ АКТИВНОСТИ И РЕФОРМА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ДО ПОДОБРО ОПШТЕСТВО“

  повеќе
 • ЗАВРШИ ПРОЕКТОТ ЗА ПРОМОЦИЈА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ КАКО НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ПОДДРЖАН ОД МИСИЈАТА НА ОБСЕ И ШВЕДСКАТА МЕЃУНАРОДНА АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ - СИДА

  03.11.2011

  Како на најдобар начин да се контролираат местата во кои престојуваат лицата лишени од слобода? Како да се подобри соработката, но и како најдобро да се имплементираат препораките на Народниот правобранител...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА: „ВО КОЈА МЕРА ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ГИ ОСТВАРУВААТ НИВНИТЕ ПРАВА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?“

  28.10.2011

  Во рамките на Твининг проектот за поддршка на македонскиот омбудсман финансиран од претпристапните фондови на Европската унија (ИПА), во кој партнери се: шпанскиот Национален омбудсман и Медијаторот на...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЈА ОДБЕЛЕЖА ДЕТСКАТА НЕДЕЛА СО ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ИНСТИТУЦИЈАТА

  07.10.2011

  По повод Детската недела институцијата Народен правобранител беше посетена од група ученици од Основното училиште „Мирче Ацев“ од Скопје. Децата беа примени од заменикот на народниот правобранител г-ѓа Невенка...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА: „КОМПАРАТИВНО ИСКУСТВО ОД ОБЛАСТА НА ЛИШУВАЊЕ ОД СЛОБОДА И УЛОГАТА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  06.10.2011

  Во рамките на Твининг проектот за поддршка на Народниот правобранител на Република Македонија во кој твининг партнери се шпанскиот Национален омбудсман и Медијаторот на Франција, на шести и седми октомври во...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија