Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • 20.06.2019

  20. ЈУНИ МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА БЕГАЛЦИТЕ

  повеќе
 • 07.06.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ (НПМ) ВО ЈУНИ ЌЕ БИДЕ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г.ИЏЕТ МЕМЕТИ ОСТВАРИ СРЕДБА СО НОВИОТ АМБАСАДОР НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Г-ЃА MARRIET SCHUURMAN

  01.09.2011

  На средбата освен што се разговараше за улогата и надлежностите на институцијата Народен правобранител, воедно беше дискутирано и за претстојните проектни активности што Институцијата ќе ги изведува со подршка...

  повеќе
 • КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА „УЛОГАТА НА ОМБУДСМАНОТ ВО БОРБАТА ПРОТИВ ДИСКРИМИНАЦИЈАТА И ПРЕВЕНЦИЈАТА ОД ТОРТУРА„

  09.06.2011

  „Улогата на омбудсманот во борбата против дискриминацијата и превенцијата од тортура„ беше темата на која дискутираа  претставници на омбудсман институциите од регионот, Комитетот против тортура на Советот на...

  повеќе
 • ТЕМАТСКИ СОСТАНОК „УЛОГАТА НА ОМБУДСМАНИТЕ ВО ЗАШТИТАТА НА ДЕЦАТА ОД ТЕЛЕСНО И ПСИХИЧКО КАЗНУВАЊЕ„

  20.05.2011

  „Tелесното казнување на децата и психичкото малтретирање  се уште е застапено во семејството, училиштата, установите за згрижување на деца и  на улица .Исто така, овој вид на казнување  на децата и нивното...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г. ЏУЛИЈАН ПИЛ ЈЕТС, ШЕФ НА НАБЉУДУВАЧКАТА МИСИЈА ЗА ИЗБОРИТЕ НА ОБСЕ/ОДИХР

  17.05.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со г. Џулијан Пил Јетс, шеф на набљудувачката Мисија за време на изборите-ОБСЕ, ОДИХР.На средбата се разговараше за важноста на правото на граѓаните на...

  повеќе
 • ГОДИШНА РАБОТНА СРЕДБА НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

  06.05.2011

  Во рамки на реализацијата на проектот МОСП поддржан од Мисијата на ОБСЕ во Скопје и шведската Меѓународна агенција за развој СИДА, од шести до осми мај годинава во Охрид се одржа работна средба на вработените...

  повеќе
 • ПРВА СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА КОСОВО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Г. СКЕНДЕР ДУРМИШИ

  14.04.2011

  Во рамките на меѓународните активности народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари прва протоколарна средба со амбасадорот на Република Косово во Република Македонија г. Скендер Дурмиши на која амбасадорот...

  повеќе
 • СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА Г. АЛАН БЕРГАНТ

  14.04.2011

  Позицијата на омбудсманот во опшеството и состојбите со човековите слободи и права беше тема на разговорот помеѓу народниот правобранител г.Иџет Мемети и амбасадорот на Република Словенија во Република...

  повеќе
 • ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА СОРАБОТКА ПОМЕЃУ КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН И НОРВЕШКАТА ОРГАНИЦАЗИЈА „СПАСЕТЕ ГИ ДЕЦАТА“

  29.03.2011

  Канцеларијата на македонскиот омбудсман годинава ќе биде домаќин на годишната и тематска средба на земјите членки на CRONSEE - мрежа на омбудсмани за деца од Југоисточна Европа. За таа цел омбудсманот г...

  повеќе
 • ПРВА ПРОТОКОЛАРНА СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО ШЕФОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА ВО МАКЕДОНИЈА АМБАСАДОРОТ ПЕТЕР СОРЕНСЕН

  29.03.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари прва официјална протоколарна средба со шефот на Делегацијата на Европската Унија во Македонија, амбасадорот Петер Соренсен на која стана збор за работата на...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНИ МАСИ НА ТЕМА УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И ЛОКАЛНАТА САМОУПРВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ

  07.03.2011

  „Како да се подобри соработката на локалната самоуправа и централната власт со народниот правобранител со цел граѓаните полесно да ги остваруваат своите права?“Ова беше главната тема на која се дискутираше на...

  повеќе
 • СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО АМБАСАДОРОТ НА КРАЛСТВОТО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И СЕВЕРНА ИРСКА Н. Е. КРИСТОФЕР ИВОН

  15.02.2011

  Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со новиот амбасадор на Кралството Велика Британија и Северна Ирска во Република Македонија Н. Е. Кристофер Ивон на која амбасадорот беше запознат со...

  повеќе
 • ЕВРОАМБАСАДОРОТ Г. ЕРВАН ФУЕРЕ НА ПРОШТАЛНА СРЕДБА СО МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

  15.02.2011

  Европската Унија секогаш силно ги поддржува институциите кои работат на полето на заштитата на човековите слободи и права. Таа поддршка и натаму ќе продолжи, се со цел подигнување на степенот на демократијата...

  повеќе
 • ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ И ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  20.12.2010

  „Унапредување на соработката на централната власт и локалната самоуправа со Народниот правобранител“ беше тема на тркалезната маса која со поддршка на Мисијата на ОБСЕ и шведската Агенција за меѓународен развој...

  повеќе
 • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВРИ ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА НА КОЈА УЧЕСТВУВАШЕ И НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ

  10.12.2010

  „Државите ја сносат основната одговорност за состојбите со човековите права, но и за слободното функционирање и дејствување на бранителите на тие права. Државите се тие кои треба да овозможат непречено...

  повеќе
 • ПРЕСТАВНИК ОД КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА: ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И МЕЃУИНСТИТУЦИОНАЛНА СОРАБОТКА ПРИ ЗАШТИТАТА

  28.10.2010

  Во организација на Министерството за труд и социјална политика и Мисијата на ОБСЕ во Скопје на 28 октомври во Скопје се одржа третата конференција за меѓуинституционална соработка помеѓу Комисијата за заштита...

  повеќе
 • ПОСЕТА НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН ОД СТРАНА НА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ОМБУДСМАНОТ НА КРАЛСТВОТО НА МАРОКО

  27.10.2010

  Подигнување на степенот на соработка, како и размена на кадри меѓу двете институции со особен акцент на посета на тренинг центарот за човекови права во Рабат. Ова меѓу другото беше договорено на средбата на...

  повеќе
 • СРЕДБА НА ОМБУДСМАНОТ СО НОРВЕШКИОТ АМБАСАДОР

  23.07.2010

  Норвешката амбасада дава силна поддршка на работата на институцијата Народен правобранител, со цел зајакнување на демократските процеси и поголема заштита на граѓанските слободи и права.Ова беше констатирано на...

  повеќе
 • РАБОТНА СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И ОМБУДСПЕРСОНОТ НА КОСОВО Г. САМИ КУРТЕШИ

  07.07.2010

  Подобрување на взаемната соработка помеѓу двете канцеларии, како и размената на искуствата беа темите на кои разговараа народниот правобрнаител г. Иџет Mемети и неговиот косовски колега омбудсперсонот на Косово...

  повеќе
 • НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА

  25.06.2010

  „Забраната на тортура е императивно правило на меѓународното право. Од тие причини и во Република Македонија како резултат на евидентираните случаи на тортура, се наметна потребата од зајакнување на механизмите...

  повеќе
 • ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА ТЕМА„ЕВРОПСКИТЕ СТАНДАРДИ И НИВНОТО ВЛИЈАНИЕ ВО ЗАЈАКНУВАЊЕ НА МЕХАНИЗМИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА-ОМБУДСМАН ИНСТИТУЦИИТЕ“

  09.06.2010

  „Европските стандарди и нивното влијание во зајакнување на механизмите за заштита на човековите права-омбудсман институциите„ беше темата на панел дискусијата, што во организaција на канцеларијата на народниот...

  повеќеПребарување

Кaлендар на настани

јули 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 15
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија