Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

07.07.2010

Скопје

РАБОТНА СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИОТ ОМБУДСМАН Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ И ОМБУДСПЕРСОНОТ НА КОСОВО Г. САМИ КУРТЕШИ

Подобрување на взаемната соработка помеѓу двете канцеларии, како и размената на искуствата беа темите на кои разговараа народниот правобрнаител г. Иџет Mемети и неговиот косовски колега омбудсперсонот на Косово г. Сами Куртеши на еднодневната работна средба што се одржа во канцеларијата на македонскиот омбудсман.

Исто така, една од главните теми беше како да се разрешат проблемите кои со регулирањето на престојот во Република Македонија  ги имаат граѓаните од Република Косово, кои имаат потекло од Косово, но не и македонско државјанство, со оглед на фактот што властите во Косово не им издаваат докумети дека се   односно не се регистрирани во евиденцијата на оваа земја.

Имено и г. Мемети и г. Куртеши се согласија дека оваа појава односно постапување на косовските власти им создава проблем на граѓани кои фактички по разни основи престојуваат во Република Македонија,  но не можат да го регулираат својот престој.

Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 6
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија