Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

08.03.2010

Скопје

СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО МИНИСТЕРОТ ЗА ПРАВДА Г. МИХАЈЛО МАНЕВСКИ

Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари работна средба со министерот за правда г. Михајло Маневски на која стана збор за практичната имплементација на измените на Законот за народниот правобранител во согласност со Законот за ратификација на Факултативниот проткол кон Конвенцијата против тортура со кој Народниот правобранител е определен за национален превентивен механизам за превенција на тортура.

Исто така, на средбата стана збор за обезбедување услови заради формирање на трите нови одделенија предвидени со измените на Законот за народниот правобранител, што во моментот претставува важен сегмент во работењето на Народниот правобранител, но и за државата во целина со оглед дека со ратификацијата на Факултативниотг протокол кон Конвенцијата против тортура, државата, меѓу другото, се обврзува да обезбеди и соодветни услови за дејствување на Националниот превентивен механизам.

Министерот за правда се заложи да му ја даде потребната поддршка на Народниот правобранител со цел реалното дејствување на Националниот превентивен механизам да се случи во најскоро време за што ќе бидат преземени соодветни мерки, а ќе биде запозната и Владата на Република Македонија.

Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија