Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

ИЗЛАГАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ 04.02.2010

ИЗЛАГАЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА СОСТОЈБИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ

„Состојбите во одредени делови од Затворот се на такво ниво што не може да се замисли дека некој може во такви услови да престојува, а притоа да не биде загрозено неговото здравје. Кога говорам за условите најнапред мислам на сместувачките капацитети, просторните услови, хигиената, храната, медицинската заштита. Од овие причини препорачувам преземање сериозни активности за овозможување хуман и достоинствен престој за осудениците во Затворот „Идризово“. Истовремено апелирам да се затвори Полуотвореното одделение во Затворот, а осудените лица од тој дел да се дислоцираат во друг.“

Ова меѓу другото го рече во своето излагање народниот правобранител г. Иџет Мемети на заедничката прес-конференција со евроамбасадорот г. Ерван Фуере на која се зборуваше за состојбата во Казнено-поправната установа „Идризово“ по направената посета.

Евроамбасадорот Ерван Фуере согласувајќи се целосно со констатациите на народниот правобранител истакна дека некои делови од Затворот кои ги посетиле биле далеку од стандардите, а условите во нив понижувачки и деградирачки.

„Условите во дел од Затворот се полоши од оние во затворите во Јужна Африка пред времето на Нелсон Мандела.“ - рече Фуере. Истовремено тој истакна дека Владата треба да се поттикне да вложи дополнителни напори за подобрување на состојбите во овој затвор.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија