Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

ТРАЛЕЗНИ МАСИ ВО КИЧЕВО И ВО БИТОЛА НА ТЕМА “СОРАБОТКАТА НА ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ” 28.02.2008

28-29.02.2008, Кичево и Битола

ТРАЛЕЗНИ МАСИ ВО КИЧЕВО И ВО БИТОЛА НА ТЕМА “СОРАБОТКАТА НА ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА СО НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ”

Во организација на  канцеларијата на Народниот правобранител, со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Шведската агенција за развој (СИДА) на 28 и 29 февруари во Кичево и во Битола продолжи серијалот на тркалезни маси на кои се разговараше за соработката на локалната власт со Омбудсманот.
“Во процесот на децентрализација кој е во тек, општините добија голем дел од надлежностите на централната власт. Токму затоа потребна е соработка помеѓу локалните власти и Омбудсманот, кој има надлежност да им помага на граѓаните” - рече Народниот правобранител г. Иџет Мемети на тркалезната маса во Кичево. Според него овие средби имаат за цел преку подобрување на соработката да се зголеми и степенот на заштитата на правата на граѓаните.
“Граѓаните умеат да ги користат можностите што ги нуди институцијата Народен правобранител. Најчесто тие се обраќаат за проблемите во областа на урбанизмот и градежништвото “ - истакна Лилјана Илиевска, заменик народен правобранител на тркалезната маса што се одржа во Битола.
Според Џовдат Мамедов, заменик шеф на Одделението за владеење на правото при Мисијата на ОБСЕ во Скопје, институцијата народен правобрантел придонесува за развој на демократските процеси. ”Омудсманот ја промовира демократијата,  овозможува владеење на правото и затоа ОБСЕ за поддржува оваа институција” - рече Мамедов.
На тркалезните маси присуствува и градоначалниците на Кичево, Струга, Другово, преставници на локалната власт, како и на невладиниот сектор.

Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија