Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

13.11.2007, хотел „Холидеј Ин“, СкопјеСЕМИНАР НА ТЕМА “ИСКУСТВАТА НА ОМБУДСМАНОТ ВО ПОСТАПУВАЊЕТО СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА И ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ЖЕНАТА - ПРЕДИЗВИЦИ И ПОТЕШКОТИИ” 13.11.2007

13.11.2007, хотел „Холидеј Ин“, СкопјеСЕМИНАР НА ТЕМА “ИСКУСТВАТА НА ОМБУДСМАНОТ ВО ПОСТАПУВАЊЕТО СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА И ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ЖЕНАТА - ПРЕДИЗВИЦИ И ПОТЕШКОТИИ”

Во организација на канцеларијата на Народниот правобранител на Република Македонија, Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Амбасадата на Кралството Шпанија на 13 ноември во Скопје се одржа семинар на тема: “Искуствата на Омбудсманот во постапување на лицата лишени од слобода и заштита на правата на жената-предизвици и потешкотии”. Семинарот се одржа по повод посетата на г. Фернандо Гарсија Висенте, омбудсман на Арагон, Шпанија.

“Ако на почетокот на функционирањето на институцијата граѓаните најчесто се обраќаа за работи кои не спаѓаат во нашата надлежност, а органите и организациите над кои сме надлежни немаа слух и недоволно ја разбираа улогата на Омбудсманот и тешко ги прифаќаа нашите препораки морам да истакнам дека годишните извештаи од година во година покажуваат тенденција на поголемо прифаќање на нашите интервенции.” Ова меѓу другото го истакна македонскиот омбудсман г. Иџет Мемети во своето излагање насловено како “Народниот правобранител на Република Македонија и постапувањето во сферата на полициското работење и следењето на состојбите во казнено-поправните установи”.

Искуствата на Омбудсманот на Арагон во работата со полицијата и казнено-поправните установи ги пренесе г. Фернандо Гарсија Висенте, омбудсман на Арагон, а раководителот на Секторот за внатрешна контрола и професионални станадарди во Министерството за внатрешни работи г. Воислав Зафировски зборуваше за соработката на полицијата со Народниот правобранител во решавањето на случаите на злоупотреба на полициските овластувања. Заменикот - директор на Затворот “Идризово” г. Митасин Бекири измаше излагање на тема: “Соработката на казнено-поправните установи со Народниот правобранител”.

“Појдовна основа во соработката со народниот правобранител е заштитата на човековите слободи и права. Во таа насока Министерството за внатрешни работи цели кон почитување на законските рокови за постапување по обраќањата на народниот правобранител, потоа кон заеднички обуки и работни средби со цел подобрување на нивото на соработката” - рече Зафировски во неговото излагање.

Вториот дел од семинарот беше посветен на темата: “Заштита на правата на жената”. На оваа тема дискутираше заменикот - народен правобранител г-ѓа Невенка Крушаровска, а потоа г-ѓа Мирдита Салиу, раководител на Секторот за еднакви можности при Министерството за труд и социјална политика која се осврна на имплементацијата на Законот за еднакви можности.

Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија