Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

30.01.2007

НОВИ ЕВРОПСКИ ПРАВИЛА ЗА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ

Затворските установи во Европа во 2006 го добија новиот практичен кодекс-Европските затворски правила кои  ги даваат основните насоки како да се управуваат установите, односно како треба да се постапува со осудените лица, со цел за нивно што полесно и побрзо ресоцијалзирање и превоспитување.
Комитетот на министрите на Советот на Европа минатата година ги усвои новите Европски затворски правила(последната верзија е донесена во 1987 година) кои немаат обврзувачко дејство на закон, но Советот препорачува нивно вградување во националните законодавства. Основна цел на вака кодифицираните стандарди за затворите е обезбедување соодветна заштита на правата и достоинството на затворените лица  заради ублажување на последиците од нивното одделување од заедницата.
Канцеларијата на Народниот правобранител како институција која според своите законски надлежности има ингеренции и во оваа област ги преведе новите Европски затворски правила и ги направи достапни на јавноста преку својата вебстрана.

  Европски затворски права

 


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 20
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија