Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

06.12.2005

Скопје, Хотел Арка

Присутните претставници во текот на регионалната конференција особено обрнаа внимание на проблемите кои се однесуваат на имплементацијата на малцинските права, партиципацијата на малцинствата во процесот на децентрализацијата во Југоисточна Европа и унапредување на нивното учество во политичкиот и општествениот живот.

 При тоа, беше изнесена општата констатација според која прашањето за малцинствата е клучно за внатрешната стабилност на секоја држава и за пристапот кон Европската Унија. Воедно, беа предочени и мониторинг извештаите на меѓународните невладини организации кои упатуваат на фактот дека и покрај тоа што во државите постои легислатива со која се обезбедуваат малцинските права, сепак имплементацијата не е соодветна, акцентирајќи ги при тоа како причини: недостигот на политичка волја, недостигот на знаење особено во реформските процеси во локалната самоуправа како инструмент за заштита на правата на малцинствата и недостигот на финансиски средства.

Во овој контекст беше и излагањето на Канцеларијата на Народниот правобранител, со посебен осврт во делот на сопствената уставна и законска надлежност, како и конкретното постапување.

 


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија