Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

09.10.2019

Скопје

ЗАМЕНИК-НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Д-Р ЈОВАН АНДОНОВСКИ УЧЕСТВУВАШЕ НА РЕГИОНАЛЕН СОСТАНОК „ХОРИЗОНТАЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН И ТУРЦИЈА 2“

Заменик-народниот правобранител, д-р Јован Андоновски учествуваше на Регионалниот состанок за промоција на заедничката програма на Европската Унија и Советот на Европа „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција 2”.

На состанокот учествуваа претставници од институциите за заштита на човековите права, како и за заштита од дискриминација и промоција на еднаквост од земјите на Западниот Балкан (народни правобранители, тела за еднаквост и заштита од дискриминација). Свои обраќања имаа директорка на канцеларијата на Генералниот директорат за програми на Советот на Европа, Верена Тејлор, Колин Волф, шеф на Одделот за регионална соработка и програми за Западен Балкан при Генералниот директорат за добрососедска политика и преговори за проширување на ЕК, како и Анџела Лонго, Програмски менаџер при Советот на Европа која го презентираше регионалниот план за „Промоција на разновидност и еднаквост на Западен Балкан“.

Од страна на присутните беше разговарано како на ефикасен начин да се преточат целите на програмата „Хоризонтален инструмент 2“ во конкретни придобивки за граѓаните од Западен Балкан и од Турција. Заменик-народниот правобранител, д-р Јован Андоновски ја образложи институиционалната поставеност и законодавната рамка во соодветната област и изрази очекување дека целите на проектот ќе бидат во целост реализирани.

Втората фаза од програмата „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција” се однесува за периодот 2019 – 2022 година и е со вредност од 41 милион евра и ќе опфати активности во Северна Македонија, Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора и во Србија.

Пребарување

Кaлендар на настани

октомври 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија