Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

12.09.2019

Скопје

ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАА НА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИЗРАБОТКА НА „ВОДИЧ ЗА СООДВЕТНО ПРИСПОСОБУВАЊЕ“

Претставници на тимот на Народниот правобранител за следење на имплементацијата на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост, при Одделението за заштита на правата на децата и лицата со попреченост, зедоа активно учество на работилницата и дискусијата за изработка на „Водичот за соодветно приспособување“, која се одржа на 12.09.2019 г. во хотел „Арка“ Скопје, во организација на ОБСЕ и „Полио плус“ – движење против хендикеп.

На работилницата присуствуваа претставници на владини институции, надлежните министерства, државни институции и претставници на граѓански организации. На настанот беше презентирана нацрт-верзијата на „Водичот за соодветно приспособување“, примери од практиката, а учесниците на работилницата дадоа свои заклучоци, препораки и предлози за дополнување на Водичот. Истиот се очекува да биде финализиран на крајот на октомври, а потоа ќе следува негова промоција и дистрибуција до сите релевантни тела кои работат на полето на заштита на правата на лица со попреченост.

Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија