Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

20.12.2018

20-21.12.2018, Попова Шапка

УЧЕСТВО НА ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА „ПРАВОТО И ПРАКСАТА ВО ЗАШТИТА НА БЕГЛАЦИТЕ“

Заменик народниот правобранител Васка Бајрамовска – Мустафа и претставници од тимот на Националниот превентивен механизам, учествуваа на тркалезна маса на тема „Правото и праксата во заштита на бегалците“, организирана од страна на Академијата за судии и јавни и обвинители во партнерство со Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци.

На тркалезната маса што се одржа на Попова Шапка учествуваа и судии од Вишиот управен суд и Управниот суд на РМ,  претставници од Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци, претставници од Секторот за азил и Секторот за странци при МВР, од Секторот за гранични работи и илегална миграција, како и адвокати и претставници на Македонското здружение на млади правници.

Тркалезната маса беше поделена во три работни сесии и тоа: „Преглед на праксата и предизвиците“, „Закон за меѓународна и привремена заштита“ и „Други пракси и предизвици“. Пред почетокот на работните сесии свое обраќање имаа директорката на Академијата за судии и јавни обвинители ,Наташа Габер Дамјановска и заменик народниот правобранител Васка Бајрамовска – Мустафа, кои ја истакнаа веќе воспоставената добра соработка со Канцеларијата на високиот комесаријат за бегалци, како и значењето и потребата од усогласувањето на правото и праксата во постапувањето со бегалците.

За време на работните сесии беше развиена плодна дискусија помеѓу сите учесници, која вроди со размена на мислења, ставови и заеднички заклучоци во однос на предметната тематика.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија