Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „ЗАШТИТА НА ПРИСТАПОТ ДО АЗИЛ И ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ И БЕГАЛЦИ ВО ТРАНЗИТ“ 03.12.2018

Скопје

НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ УЧЕСТВУВАШЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ТЕМА „ЗАШТИТА НА ПРИСТАПОТ ДО АЗИЛ И ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА БАРАТЕЛИТЕ НА АЗИЛ И БЕГАЛЦИ ВО ТРАНЗИТ“

„Од почетокот на Бегалската криза во 2015 година, Народниот Правобранител одблиску ги следеше состојбите со почитувањето на правата на мигрантите и бегалците, а постапувањата на институциите и справувањето со бранот бегалци и мигранти, беа прашања на кои ние посветивме особено внимание. Народниот Правобранител – Национален превентивен механизам, вршеше и се уште врши посети на сите места низ Републиката каде што се врши прифат на мигранти и бегалци, а засегнатите состојби на терен, редовно ги нотиравме во нашите извештаи посочувајќи ги директно нарушувањата на правата на бегалците и мигрантите. Истовремено, настапувавме и се уште настапуваме со конкретни препораки со цел подобрување на институционалниот одговор на бегалските предизвици и текови.“

Меѓу другото рече народниот правобранител г. Иџет Мемети во својот позрдавен говор на конференцијата „Заштита на пристапот до азил и заштита на правата на барателi на азил и бегалци во транзит„ на која беа претставени документите „Гап“ анализа и „Извештај за човековите права“. Конференцијата беше организирана од невладината организација „Легис“ во соработка со канцеларијата на Народниот правобранител, финансиски поддржана од фондацијата  Unitarian Universalist Service Committee (UUCS) од Соединетите Американски Држави.
Во своето излагање г. Мемети истакна дека Народниот правобранител повеќепати во посебните извештаи, но и во јавноста го има осудено групното депортирање на бегалци/мигранти во соседните земји.

„Сметам дека ваквото постапување претставува груба повреда на човековите права, загарантирани пред сé со Конвенцијата за статусот на бегалците од 1951 година, како и повреда на човековиот интегритет и достоинство. Притоа, во никој случај не може да се прифати образложението на претставниците од Министерството за внатрешни работи дека, ваквиот начин на депортирање на лица со нерегуларен влез е воспоставена пракса и од соседните држави“, рече народниот правобранител г. Иџет Мемети.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 5
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија