Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г-ЃА СУЗАН К. ФАЛАТКО, ЗАМЕНИК-ДИРЕКТОР НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА САД ЗА ПРАШАЊА ОД ЈУГО-ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА 15.02.2018

15.02.2018, Скопје

СРЕДБА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г. ИЏЕТ МЕМЕТИ СО Г-ЃА СУЗАН К. ФАЛАТКО, ЗАМЕНИК-ДИРЕКТОР НА КАНЦЕЛАРИЈАТА НА САД ЗА ПРАШАЊА ОД ЈУГО-ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

Народниот правобранител г. Иџет Мемети оствари средба со г-ѓа Сузан К. Фалатко, заменик-директор на канцеларијата на Соединетите Американски Држави за прашања од југо-централна Европа, на која се разговараше за состојбата со промоцијата и заштитата на човекови слободи и права и спроведувањето на препораките на Народниот правобранител од страна на органите на управата.

Истовремено, на средбата стана збор и за предизвиците со коишто се соочува институцијата, како и за тековните реформи во Република Македонија.

Имено, г. Мемети информираше дека видно е подобрена комуникацијата со органите/институциите коишто ги мониторира Народниот правобранител, но дека примената и практикувањето на новите законски надлежности е оневозможена поради недостатокот на кадровски капацитети.

Земено предвид дека најголемиот број на претставки поднесени до Народниот правобранител се од областа на правосудството, на средбата стана збор и за реформите во правосудството и улогата на Народниот правобранител во тој процес.

Двајцата соговорници се согласија дека од исклучителна важност е да се обезбеди континуирана поддршка на институцијата, имајќи ја предвид улогата на Омбудсманот во заштитата на правата на граѓаните.


Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија