Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.12.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН...

  повеќе
 • 20.11.2020

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • 11.11.2020

  ИН МЕМОРИАМ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

ЗАМЕНИК-НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНТЕЛ Г-ЃА ВАСКА БАЈРАМОВСКА МУСТАФА ПРИСУСТВУВАШЕ НА ПРОМИЦИЈА НА ПРЕВОДОТ НА ПРИРАЧНИКОТ ЗА ЕВРОПСКО ЗАКОНОДАВСТВО ЗА ЗАШТИТА НА ПОДАТОЦИТЕ 06.05.2016

06.05.2016, Скопје

ЗАМЕНИК-НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНТЕЛ Г-ЃА ВАСКА БАЈРАМОВСКА МУСТАФА ПРИСУСТВУВАШЕ НА ПРОМИЦИЈА НА ПРЕВОДОТ НА ПРИРАЧНИКОТ ЗА ЕВРОПСКО ЗАКОНОДАВСТВО ЗА ЗАШТИТА НА ПОДАТОЦИТЕ

„Заштитата на личните податоци е актуелна тема со која секојдневно се среќаваме. Грижата за почитување на приватноста на поединецот е значаен дел на достоинството на човекот, но исто така е одлика на општетството во кое се развива демократијата и принципот на владеење на правото. Оттука, од клучно значење за заштита на ова основно право на граѓанинот е разбирањето на инструментите и правните прописи на националното и европското законодавство, вклучително и судската практика по ова прашање“.

Ова меѓу другото, го рече заменик народниот правобранител г-ѓа Васка–Бјарамовска Мустафана на промоцијата на преводот на македонски јазик на публикацијата „Прирачник за европското законодавство за заштита на податоците“, што се одржа во хотелот „Арка“ во Скопје.

Промоцијата беше во организациј на Германскат фондација за меѓународна соработка, Академијата за судии и јавни обвинители, Народниот правобранител, Адвокатската комора и Бирото за застапување на Република Македонија пред Европскиот суд за човекови права.


Пребарување

Кaлендар на настани

јануари 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија