Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.12.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН...

  повеќе
 • 20.11.2020

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • 11.11.2020

  ИН МЕМОРИАМ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

СРЕДБА НА ЗАМЕНИК НАРОДЕНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ДЕТСКИТЕ ПРАВОБРАНИТЕЛИ ОД ПОВЕЌЕ УЧИЛИШТА ВО ЗЕМЈАТА 21.04.2016

21.04.2016, Скопје

СРЕДБА НА ЗАМЕНИК НАРОДЕНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ СО ДЕТСКИТЕ ПРАВОБРАНИТЕЛИ ОД ПОВЕЌЕ УЧИЛИШТА ВО ЗЕМЈАТА

Заменик- народниот правобранител Васка Бајрамовска Мустафа оствари средба со ученици деца правобранители од неколку основни и средни училишта од Куманово, Прилеп, Штип, Битола, Кавадарци, Дебар, Тетово, Охрид и Гостивар. Во текот на разговорот посебен акцент беше ставен на залагањата на децата правобранители за што поголемо запознавање на учениците со нивните правата и можностите за нивно реагирање при евентуално непочитување на овие права. Воедно, децата правобранители  информираа за воспоставената соработка со стручните служби на училиштата, со кои заеднички се обидуваат да решат определени проблеми кои ги забележуваат тие, или нивните соученици.

Во контекст на изнесеното, детските правобранители од повеќето училишта го истакнаа проблемот со несоодветните услови за образование, односно старите училишни згради и следствено потребата од реновирање на училишните простории, соодветно опремување со нагледни наставни средства, како и потребата од кабинетска настава, особено учениците од основно образование.

На средбата Правобранителите за деца во средните училишта  ја истакнаа соработката со претседателите на класовите со цел поголемо организирање и учество насредношколците во донесувањето одлуки, согласно принципите на Конвенцијата за правата на детето.

Од страна на заменик народениот правобранител децата правобранители беа охрабрени да продолжат да ги застапуваат децата/учениците во училиштето каде што се избрани. Исто така, беа советувани за начините на реагирање  при евентуалните повреди или обиди за непочитување на правата на детето, и за можноста да поднесат претставки до  Народниот правобранител  за заштита на нивните правата и надминување на евентуалните проблеми.
 

Пребарување

Кaлендар на настани

јануари 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија