Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.12.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 3. ДЕКЕМВРИ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН...

  повеќе
 • 20.11.2020

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО

  повеќе
 • 11.11.2020

  ИН МЕМОРИАМ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

04.04.2016

04.04.2016, Скопје

ЗАМЕНИК НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ Г-ЃА ВАСКА БАЈРАМОВСКА МУСТАФА СЕ СРЕТНА СО ЛИЦА ЗАБОЛЕНИ ОД ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

Заменик-народниот правобранител г-ѓа Васка Бјарамовка Мустафа  надлежена за Одделението за  заштита на правата на децата и лицата со посебни потреби одржа средба со лица со Церебрална парализа и родители на деца заболени од Церебрална парализа. На средбата заменикот г-ѓа Бајрамовска-Мустафа ги информираше присутните за надлежностите кои произлегуваат од Законот за народниот правобранител, и механизмите кои согласно законската рамка им стојат на располагање на овие лица  заштита на нивните права.

Исто така,  лицата со церебрална парализа го информираа Народниот правобранител за проблемите со кои се соочуваат лицата со Церебрална парализа во секојдневниот живот. Имено, нагласија дека имаат потешкотии во остварување на правата од областа на здравственото осигурување и заштита, образованието, пристапот до услугите и до институциите, вработувањето. Во овој контекст, нагласија дека лицата со Церебрална парализа мораат секогаш да имаат придружник кој ќе им помогне полесно да се движат ,а вообичаено тоа е родителот кој согласно Законот за работни односи  го користи правото на скратено работно време , при што им се ускратува од приходите. Понатаму, децата често  не можат да ја следат наставата во училиштата по сите наставни  предмети поради тоа што кабинетите им се во горниот спрат а училиштето нема лифт. Честопати имаат потреби од други ортопедски помагала а Фондот за здравствено осигурување им признава само инвалидска количка, итн.

Заменикот народен правобранител  за проблемите кои се во негова надлежност ги советуваше лицата со церебрална парализа  да поднесуваат претставки со цел  остварување на нивните права.


Пребарување

Кaлендар на настани

јануари 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија