Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 25.09.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕВЕНТИВЕН МЕХАНИЗАМ ДОМАЌИН НА ВТОРИОТ...

  повеќе
 • 12.08.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧУВАЊА СО...

  повеќе
 • 26.06.2019

  ПРЕЗЕНТИРАН ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НАЦИОНАЛНИОТ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

„ОСТВАРУВАЊЕ НА ЕДНАКВОСТ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА„ ТЕМА НА ЗАВРШНАТА ТРАКЕЛЕЗНА МАСА ОД ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ФИНАНСИРАН ОД КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА 05.12.2012

Скопје

„ОСТВАРУВАЊЕ НА ЕДНАКВОСТ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА„ ТЕМА НА ЗАВРШНАТА ТРАКЕЛЕЗНА МАСА ОД ПРОЕКТОТ ЗА ПОДДРШКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ФИНАНСИРАН ОД КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА

„Потреба за зајакнување на ефикасноста во превземањето на активности за заштита од дискриминација од страна на сите надлежни субјекти во рамки на нивните овластувања како и поинтензивна соработка  меѓу сите субјекти инволвирани во процесот на превенција и заштита од дискриминација. Континуирано спроведување на активностите за подигање на свеста на граѓаните за прашањето на дискриминација се со цел нивно охрабрување за пријавување на било која форма на дискриминација. Задолжително спроведување на едукација и организирање на работилници, со цел лицата кои го спроведуваат законот да бидат соодветно остручени за доследно спроведување на начелото на недискриминација„
Ова се заклучоците од  завршната тркалезна маса на тема „Остварување на правот на еднаквост и заштита од дискриминација„ што се организираше во рамките на проектот за зајакнување на одделението за недискриминација и соодветна и правична застапеност.
Целта на проектот беше преку размена на искуства со институциите кои работат на полето на  заштитата од дискриминацијата, како и органите кои постапуваат согласно Законот за заштита од дискриминација да се детектираат проблемите, но и да се изнајдат начини за нивно поефикасно решавање.
Инаку, во рамките на овој прокет, кој е финансиран од владата на Кралството Холандија, на тема заштита од дискриминација се дикутираше на тркалезните маси што изминатите месеци се одржаа во Тетово, Струмица, Битола и во Скопје.

Пребарување

Кaлендар на настани

ноември 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 3
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија