Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА „ВРАБОТУВАЊЕ НА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ СОСТОЈБИ И ПРЕДИЗВИЦИ“ 19.09.2012

Куманово

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА „ВРАБОТУВАЊЕ НА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ СОСТОЈБИ И ПРЕДИЗВИЦИ“

„За остварување на правото на вработување на лица со инвалидност иако има добра законска и подзаконска регулатива недостасува нејзина доследна и целосна практична имплементација. Исто така потребно е поголемо отворање на администрацијата за вработување на овие лица.Токму затоа потребно е да се создаваат услови и можности за вработување, односно зголемување на бројот на вработувања на лицата со инвалидност во т.н. Заштитни трговски друштва, но и во јавната и државната администрација„
Ова се дел од констатациите и препораките кои произлегоа од тркалезната маса на тема „Вработувања на лица со инвалидност-состојби и предизвици“, што во организација на Народниот правобранител, а финансиски поддржано од амбасадата на Кралството Холандија се одржа во Куманово.


Податоците од истражувањата во оваа сфера што ги спроведе Народниот правобранител ги презентираше Васка Бајрамовска-Мустафа државен советник во канцеларијата на омбудсманот, а за „Мерките и активностите за вработување на  лицата со инвалидност„ зборуваше Менсура Смајловиќ, претставник од Министерството за труд и социјална политика.

„Улогата можностите и активностите на Заштитните друштва во вработувањето на лицата со инвалидност ги презентираше Владо Додевски, од Заедницата на заштитни друштва од Скопје.

ПРЕПОРАКИ И КОНСТАТАЦИИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА - ВРАБОТУВАЊЕ НА ЛИЦА СО ИНВАЛИДНОСТ


Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија