Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДЕТСКИТЕ ОМБУДСМАНИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА 06.09.2011

Охрид

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДЕТСКИТЕ ОМБУДСМАНИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

На 6 и 7 септември во х. „Метропол“ во Охрид се одржа Годишна регионална конференција на детските омбудсмани на Југоисточна Европа (CRONSEE), на тема: „Заштита на детето од економска експлоатација“.

Конференцијата беше организирана во соработка и со финансиска поддршка од Save the Children од Норвешка, Регионална канцеларија за Југоисточна Европа во Сараево, Босна и Херцеговина.
Целта на Конференцијата беше разгледување на состојбите во регионот поврзани со детската експлоатација, како и модалитетите и добрите практики за заштита на децата.

На Конференцијата учествуваа омбудсманите за деца од: Албанија, Босна и Херцеговина, Војводина, Косово, Република Српска, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора и земјата домаќин, Македонија.

Конференцијата ја отвори народниот правобранител на Република Македонија, г. Иџет Мемети, по што следеа говорите на г. Херман Баскар - советник во норвешката амбасада, министерот за труд и социјална политика, г. Спиро Ристовски, директорот на Регионалната канцеларија за Југоисточна Европа на Save the Children во Сараево, г. Бјорн Хаген и професорот Владимир Ортаковски, претседател на Државниот совет за малолетничко претстапништво.

Како резултат на дискусиите од Конференцијата, омбудсманите за деца конципираа Заклучоци и препораки врз основа на кои ќе се насочуваат во третирањето на ова проблематика.

Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија