Ndihmojmë qytetarët që në mënyrë më të lehtë t’i realizojnë të drejtat dhe liritë e tyre, administrata publike mirëfilli t’u shërbejë atyre, si dhe të avancohet raporti ndërmjet organeve të pushtetit dhe qytetarëve.

si dhe në parimet tona:

Në mënyrë transparente, të ndershme dhe profesionale i ndjekim dhe mbikëqyrim veprimet e organeve të pushtetit.
Të barabartë në relacion me të gjithë.
Profesionistë në punë, të hapur për sugjerime dhe të gatshëm për përsosje të vazhdueshme.

Lajme dhe Ngjarje

 • 26-06-2020

  KOMUNIKATË E AVOKATIT TË POPULLIT ME RASTIN E 26 QERSHORIT-DITËS NDËRKOMBËTARE...

  më shumë
 • 17-06-2020

  KOMUNIKATË LIDHUR ME ARKËTIMIN PËR LËSHIMIN E DËFTESAVE

  më shumë
 • 09-06-2020

  under construction

  më shumë
 • Arkivi

Levdata dhe ankesa

E - INFORMATORILajme dhe Ngjarje

17-06-2020

Shkup

KOMUNIKATË LIDHUR ME ARKËTIMIN PËR LËSHIMIN E DËFTESAVE

Avokati i Popullit, duke i pasur parasysh informacionet se disa shkolla të shtetit u arkëtojnë nxënësve për lëshimin e dëftesave për arsimin e kryer, si dhe atë se kjo është një praktikë e gjatë, ndërsa në disa shkolla ndodhë për herë të parë vihen në dijeni se shkollat nuk guxojnë të arkëtojnë për lëshimin e këtij dokumenti.

Në përputhje me rregullativën juridike e cila e rregullon të drejtën e arsimit (Ligji për arsimin fillor dhe Ligji për arsimin e mesëm) çdo fëmijë, ka të drejtë për arsim fillor falas dhe kualitativ, përkatësisht të drejtë për arsim të mesëm i cili është i detyrueshëm për çdo qytetar në kushte të barabarta. Së këtejmi, arsimi i mesëm në shkollat e mesme publike është falas
.
Duke e pasur parasysh se tanimë ka përfunduar viti shkollor, ndërsa nxënësve duhet t’u lëshohen dëftesa, të cilat janë dokumentacion i domosdoshëm për regjistrim, përkatësisht vazhdim të arsimit, Avokati i Popullit u sugjeron shkollave se dëftesat janë dokumente publike të cilat në një kopje i jepet nxënësit dhe për lëshimin e të njëjtit nuk guxon të kushtëzohen nxënësit, përkatësisht prindërit/kujdestarët me pagesë paraprake të mjeteve të caktuara. 

Në këtë kontekst Avokati i Popullit i inkurajon nxënësit përkatësisht prindërit/kujdestarët e tyre që rastet e këtilla të arkëtimit të cilët bëhen në kundërshtim me ligjin t’i paraqesin në Inspektoratin Shtetëror të Arsimit ose tek Avokati i Popullit, dhe njëkohësisht apelon që organi i cili bën kontroll mbi punën e shkollave dhe realizmin e të drejtave në fushën e arsimit të reagojë në mënyrë përkatëse me qëllim që të parandalohen arkëtimet e këtilla të paligjshme dhe të njëjtat të sanksionohen.
 

                                                                   AVOKATI I POPULLIT

Kërko

Kalendari i ngjarjeve

korrik 2020
H M M E P S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Qer
Gsh

Anketa

A respektohen dhe sa respektohen të drejtat e personave me nevoja të veçanta në Republikën e Maqedonisë?


Blog

Vizitorë online: 1
© 2011 Avokati i Popullit i Republikes se Maqedonise