Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 07.08.2020

  МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НАЧИНИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА...

  повеќе
 • 28.07.2020

  МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО НАСТАВАТА ВО УСЛОВИ НА...

  повеќе
 • 26.06.2020

  БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторОргани пред кои се постапува

Народниот правобранител надлежно постапува пред:

Владата на Република Македонија:

 • служби;
 • комисии;
 • секретаријати;

Министерства:

 1. Oрганите во состав на министерствата:

 • управи (за извршување на санкциите, за имотно-правни работи, за царините, за наменско производство, за јавни приходи, за водостопанство, за ветеринарство, за хидрометеоролошки работи, за цивилна и воздушна пловидба, за катастар и регистрација на недвижности и др.).
 • инспекторати (управен, девизен, пазаришен, за техничка инспекција, за земјоделство, санитарен и здравствен, просветен, за труд, за локална самоуправа, за транспорт, градежништво и урбанизам, за животна средина и комунален).
 • фондови (за здравствено осигурување, за пензиско и инвалидско осигурување, за животна средина и за води);
 • заводи (за статистика, за геодетски работи и други);
 • бироа   (за судски вештачења, за заштита на индустриска сопственост, за туризам, за развој на образованието, за стопански недоволно развиени подрачја, за лекови и други);
 • агенции (за иселеништво, за информации, за спорт и млади, за развој и инвестиции);
 • служби (за животна средина, за просторен и информативен систем, за стандардизација и   метеорологија и други);
 • здравствени установи (болници, амбуланти, психијатриски и невро-психијатриски болници, домови за стари лица и домови за згрижување на деца);
 • образовни институции (за претшколска возраст, основно, средно и високо образование);
 • центри за социјални работи и други.

2. Подрачните единици

Народниот правобранител интервенира и во работата на јавните претпријатија, служби и установи од областа на: железницата, пошта, телекомуникации, електростопанство, радио и телевизија, станбени и комунални претпријатија, како и во органите и телата на локалната самоуправа.
Пребарување

Кaлендар на настани

август 2020
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија