Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 03.09.2021

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

  повеќе
 • 19.08.2021

  НАРОДНИОТ ПРВОБРАНИТЕЛ ДО ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА ДОСТАВИ ПРЕПОРАКА ВО...

  повеќе
 • 13.07.2021

  АПЕЛ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ИНВОЛВИРАЊЕТО НА ДЕЦАТА ВО ПРОТЕСТИ

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторИнформаии од јавен карактер: Годишен извештајВрз основа на содржината на одредбите од член 36 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, Народниот правобранител на Република Северна Македонија, со седиште во Скопје, на ул. „Македонија“ бр. 19, тел: 3129-335, факс: 3129-359, e-mail: contact@ombudsman.mk, преку службените лица за посредување со информации од јавен карактер во Народниот правобранител, Снежана Теодосиевска-Јорданоска и Зоран Билбилоски, го подготви следниов:

ГОДИШЕН  ИЗВЕШТАЈ (за периодот од 01.01.2019 до  31.12.2019 година)


Во извештајниот период до Народниот правобранител, поднесени се вкупно 28 барања за пристап до информации од листата на информации од јавен карактер со кои располага Народниот правобранител.
Предметните барања се поднесени од 23 здруженија на граѓани и од 5 физички лица.
Притоа, по 7 барања е позитивно одговорено, а по 21 барање е донесен заклучок за прекинување на постапката во смисла на член 26, став 2 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.
Од страна на барателите во законски определениот и дозволен рок не е вложена жалба до Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер.ГОДИШЕН  ИЗВЕШТАЈ (за периодот од 01.01.2020 до 31.12.2020 година)


Во извештајниот период до Народниот правобранител, поднесени се вкупно 29 барања за пристап до информации од листата на информации од јавен карактер со кои располага Народниот правобранител.
Предметните барања се поднесени од 27 здруженија на граѓани и од 2 физички лица.
Притоа, по 6 барања е позитивно одговорено, а по 23 барањa, донесени се решенија за отфрлање во смисла на член 17, став 3 од Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.
Од страна на барателите во законски определениот и дозволен рок не е вложена жалба до Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер.
Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија