Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 27.08.2020

  ПОСЕБЕН ИЗВЕШТАЈ ОД СПРОВЕДЕНОТО ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА НАЧИНИТЕ НА РЕАЛИЗАЦИЈА НА...

  повеќе
 • 07.08.2020

  МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НАЧИНИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА...

  повеќе
 • 28.07.2020

  МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО НАСТАВАТА ВО УСЛОВИ НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторНовости и настани

07.08.2020

Скопје

МИСЛЕЊЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА НАЧИНИТЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПРАВАТА НА ДЕЦАТА ДО 10 ГОДИНИ КАКО И ЗА УСЛОВИТЕ ЗА НИВНО БЕЗБЕДНО ЗГРИЖУВАЊЕ ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА

Народниот правобранител до Владата достави Мислење во врска со  барањата на родители на деца до 10 години,за заштита на правата на децата и обезбедување на услови за нивно безбедно згрижување, во услови кога родителите се обрзани да ги остваруваат своите работни задачи на работните места, а за децата нема кој да се грижи.

Имено нардниот правобранител смета дека Владата треба да да го задолжи ресорното Министерство за труд и социјална политика да ги испита сознанијата дека  Јавните установи за деца - детски градинкии во општините во Република Северна Македонија кои се основачи на истите не вршат уписи на деца во градинка, и следствено да се преземат мерки заради обезбедување услови за непречено запишување на деца, а со тоа и обезбедување на потребната документација за ослободување на еден од родителите од работни активности со цел водење грижа за детето/децата, здравјето и безбедноста на децата, a без притоа да се наруши работниот процес.

Пребарување

Кaлендар на настани

септември 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија