Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 26.06.2020

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД 26 ЈУНИ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА...

  повеќе
 • 17.06.2020

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО НАПЛАТУВАЊЕТО ЗА ИЗДАВАЊЕ НА СВЕДИТЕЛСТВАТА

  повеќе
 • 09.06.2020

  ДОСТАВЕНО МИСЛЕЊЕ ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ВО ВРСКА СО ПУШТАЊЕТО ВО УПОТРЕБА НА...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

10.12.2019

Никозија, Кипар

УЧЕСТВО НА ПРЕТСТАВНИК НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈА „ВЕНЕЦИСКИ ПРИНЦИПИ ЗА ЗАЦВРСТУВАЊЕ НА ИНСТИТУЦИЈАТА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ“

Претставник на Народниот правобранител учествуваше на Конференција во организација на Асоцијацијата на омбудсманите на Медитеранот (АОМ), Советот на Европа и Комесарот за администрација и заштита на човековите права на Кипар, што се одржа во Никозија.

Во присуство на голем број претставници на омбудсман институции на повеќе држави, беа презентирани Принципите за заштита и промоција на институциите Народен правобранител „Венециски принципи“, донесени на 118-та пленарната седница одржана во Венеција, Италија на 15-16 Март 2019 година, одобрени од Комитетот на Министри на 1345-от Состанок на министри одржан во Стразбур, Франција на 2 мај 2019 година.
Говорниците на Конференцијата, информираа дека врз основа на коментарите на членовите на Комисијата г-ѓа Лидие Ер од Луксембург, г.Јан Хелгесен од Норвешка, г.Јохан Хиршелдт Шведска и г.Јорген Штен Соренсен Данска, како и г. Игли Тотозани експерт од Албанија, утврдени се принципите на институцијата Народен правобранител, во писмена форма. Овие принципи и правила, треба да бидат основа за тоа како треба да биде уредена институцијата Народен правобранител, начинот на избор, именување и разрешување на народниот правобранител, неговиот мандат, задржувањето на независноста на институцијата и сл.

Пребарување

Кaлендар на настани

јули 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 2
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија