Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО 22.03.2019

22-23 03.2019, Дубровник, Република Хрватска

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ ЗА ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО

Заменичката на народниот правобранител г-ѓа Васка Бајрамовска -Мустафа и државниот советник Вјолца Рушај, учествуваа на шесттиот Регионален форум за владеење на правото во Југоисточна Европа, што се одржа во Дубровник, Република Хрватаска во организација на AIRE Центар и Civil rights defenders.

На овој Форум учествуваа 170 претставници од судството (врховни судови, уставени судови, судските совети), академиите и институциите за обука во правосудството, владините агенти пред Судот во Стразбур, како и претставници на невладините организации од Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Северна Македонија, Црна Гора ,Србија, Турција и Унгарија, а се водеа дискусии за правата на детето, односно најдобриот интерес на детето во постапувањето на надлежните судови, и праксата на Европскиот суд за човекови права, за прашања поврзани со семејното насилство (каде децата се жртви и сведоци), трговија со луѓе, азил, старателство и грижа за децата, како и пристап до правда за децата.

Целта на овој Форум беше да се промовира спроведувањето на Европската конвенција за човекови права на национално ниво, да се поттикне регионалната соработка во услови на континуиран развој на владеењето на правото и човековите права и да помогне во процесот на интеграција на регионот во ЕУ.


Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 6
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија