Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 02.04.2019

  АНКЕТА „ШТО МИСЛАТ ГРАЃАНИТЕ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  повеќе
 • 01.04.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ И...

  повеќе
 • 01.04.2019

  БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

ЗАМЕНИК - НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, ЈОВАН АНДОНОВСКИ УЧЕСТВУВАШЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БАЊА ЛУКА, БИХ 27.02.2019

27-28.02.2019, Бања Лука, Босна и Херцеговина

ЗАМЕНИК - НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ, ЈОВАН АНДОНОВСКИ УЧЕСТВУВАШЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО БАЊА ЛУКА, БИХ

Заменик народниот правобранител, д-р Јован Андоновски учествуваше на конференција „Заштита на животната средина – улогата на омбудсманот“. Конференцијата беше организирана од страна на Омбудсманот за човекови права на Босна и Херцеговина, а со поддршка на ОБСЕ за Босна и Херцеговина. На настанот учество земаа претставници на Мрежата на омбудсмани од областа на животната средина од БиХ, Хрватска, Словенија, Србија, Црна Гора и Северна Македонија, како и претставници на соодветни државни институции на земјата домаќин, академската заедница и невладини организации кои се занимаваат со прашањето за заштита на животната средина.
Заменикот-народен правобранител во својата дискусија се осврна на работата на Институцијата во делот на заштитата на животната средина, нагласувајќи дека, релативно мал е бројот на претставки поднесени до Народниот правобранител, а кои се однесуваат на животната средина. Исто така, тој потенцираше дека е потребно подигнување на јавната свест кај граѓаните за потребата од заштита на животната средина, зголемување на финансиските средства наменети за еколошки проекти, доследна примена на правото од страна на наделжните институции преку зачестени и континуирани контроли од  мадлежните органи.
На конференцијата  беше усвојувоена и потпишана на т.н. Бањалучка декларацијаза учество на омбудсманите во областа на животната средина и човековите права.


Пребарување

Кaлендар на настани

мај 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија