Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 02.04.2019

  АНКЕТА „ШТО МИСЛАТ ГРАЃАНИТЕ ЗА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ“

  повеќе
 • 01.04.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ И...

  повеќе
 • 01.04.2019

  БЕСПЛАТНА ТЕЛЕФОНСКА ЛИНИЈА ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ПОВРЕДА НА ИЗБИРАЧКО ПРАВО

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

СЕМИНАР НА ТЕМА „ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И ПОЛОВА ЕДНАКВОСТ“ 30.11.2018

30.11.2018, Брисел, Кралство Белгија

СЕМИНАР НА ТЕМА „ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА И ПОЛОВА ЕДНАКВОСТ“

Во организација на Европската Унија на 30 ноември во Брисел, Кралството Белгија се одржа семинар на тема „Правен семинар за заштита од дискриминација и полова еднаквост“, а на кој учествуваа претставници од земји членки на Европската Унија и земји кандидати за членство во Унијата, како и на земји од бившиот Советски сојуз.

Народниот правобранител на Република Македонија учествуваше со претставник кој работи на полето на заштита од дискриминација и соодветна и правична застапеност.

Програмата на еднодневниот семинар се одвиваше во насока на утврдување на правни недоследности (GAPS) во постојната регулатива која го покрива сегментот на заштита од дискриминација и половата еднаквост, како и во давање на предлози за нивно надминување.

На крајот на семинарот беше констатирано дека Европската комисија ќе состави соодветен Извештај од предстојниот семинар, кој ќе биде доставен до сите релевантни тела кои работат на полето на заштита од дискриминација и полова еднаквост.

Пребарување

Кaлендар на настани

април 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија