Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 13.09.2018

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ПРЕСРЕТ НА ПРЕСТОЈНИОТ РЕФЕРЕНДУМ

  повеќе
 • 03.09.2018

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ЗАПОЧНУВАЊЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

  повеќе
 • 26.06.2018

  СООПШТЕНИЕ ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ПОДДРШКА НА ЖРТВИТЕ ОД ТОРТУРА – 26 ТИ...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

18.10.2018

18-19.10.2018, Брисел, Белгија

ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАА НА СОСТАНОКОТ НА ПОТКОМИТЕТОТ ЗА ПРАВДА И ВНАТРЕШНИ РАБОТИ

Претставници на Народниот правобранител учествуваа на 13-от состанок на Поткомитетот за правда и внатрешни работи, што се одржа во седиштето на Европската комисија во Брисел, Белгија на 18 и 19 октомври.

Претставникот на Народниот правобранител, државниот советник г. Зоран Билбилоски ги информираше претставниците на Поткомитетот за функционирањето и капацитетите на  институцијата Народен правобранител.

Посебен акцент во неговот излагање имаше кадровското зајакнување на институцијата, соработката со институциите на извршната власт, имплементацијата на утврдените мерки за спроведување на препораките дадени во Годишниот извештај и за буџетот на Народниот правобранител. Тој се осврна и на активностите кои треба да следат во наредниот период, како што се востановувањето  на Механизмот за надворешна контрола на полицијата и следењето на имплементацијата на Конвенцијата за права на лицата со попреченост.

На состанокот со свои излагања учествуваа претставници од сите институции чија работа е предмет на разгледување на Поткомитетот, и тоа како од извршната и судската власт, така и од регулаторните тела.
Ваквиот вид состаноци се одржуваат еднаш годишно со цел доставување информации за сработеното, како и преглед на постигнатите резултати по однос на препораките дадени од страна Поткомитетот во поглед на областите што истиот ги опфаќа.


Пребарување

Кaлендар на настани

ноември 2018
П В С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 17
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија