Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 06.03.2019

  СООПШТЕНИЕ

  повеќе
 • 01.03.2019

  НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ПО ПОВОД ДЕНОТ „НУЛТА ДИСКРИМИНАЦИЈА“

  повеќе
 • 22.02.2019

  СООПШТЕНИЕ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ВО ВРСКА СО ИНЦИДЕНТОТ ВО КПУ ЗАТВОР...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторМеѓународни активности

29.01.2018

14-15.12.2017, Прага, Р. Чешка

УЧЕСТВО НА ПРЕТСТАВНИЦИ НА НПМ НА ЕВРОПСКИ ФОРУМ НА НАЦИОНАЛНИ ПРЕВЕНТИВНИ МЕХАНИЗМИ ВО ПРАГА

Претставници од канцеларијата на Народниот правобранител – Национален превентивен механизам на 14 и 15  декември  2017 год. учествуваа на Европскиот  Форум на НПМ,  кој се одржа во Прага, Р. Чешка.
На Форумот беа разработени следните теми: Како или на кој начин НПМ би требало да учествува во законските норми кои во иднина би требало да стапат на сила во важечкиот законски систем?; Како треба да се зачувуваат и пренесуваат вештините стекнати во пракса меѓу членовите (стари и нови) на НПМ тимот, а во исто време да се стекнуваат и нови вештини на дејствување?; Во која насока би се движеле активностите на НПМ во иднина, а во интерес на константо подобрување на методите за заштита од тортура и друго нечовечко однесување.

Состанокот беше организиран од страна на чешката омбудсманка г-ѓа Ана Шабатова, со поддршка од Советот на Европа во рамки на активностите на мрежата на НПМ за Европа, и на истиот активно учество земаа претставници на НПМ од регионалните омбудсман институции.

Во рамките на Форумот претставниците имаа можност да ги презентираат своите искуства и методологија за вршење на превентивни посети во местата во кои се лишуваат лицата од слобода и да споделат искуства со колегите од останатите институции.

Учесниците од Европските Национални превентивни механизми посочија некои добри практики кои сметаа дека би било корисно да бидат споделени на овој состанок, меѓутоа искористија можност да ги споделат и негативните искуства и проблеми со кои се соочуваат при остварувањето на својот мандат и надлежност.
Сумираните заклучоци и корисни практики на крајот од работилницата беа презентирани пред сите учесници, а беа отворени и нови теми за кои ќе се дискутира на следните состаноци и конференции.

Членките на мрежата на НПМ за Европа, на маргините на Форумот дискутираа за нивото на психолошки стрес со кој се соочуваат членовите на Национални превентивни механизми при нивното дејствување и на специфичноста на темата која ја обработуваат НПМ тимовите, и какви практики треба да се воспостават за што подобро справување и ублажување на ваквите стресни ситуации.


Пребарување

Кaлендар на настани

март 2019
П В С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 1
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија