Помагаме граѓаните на полесен начин да ги остваруваат нивните слободи и права, јавната администрација да стане вистински сервис и да се унапреди односот помеѓу органите на власта и граѓаните.

и на нашите принципи:

Јавно, чесно и стручно ги следиме и надгледуваме постапувањата на органите на власта.
Еднакви во односот со сите.
Професионални во работата, отворени за сугестии и спремни за постојано надградување.

Новости и настани

 • 24.04.2020

  ПРЕПОРАКИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ЗА ОСТВАРУВАЊЕТО НА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО ВО...

  повеќе
 • 31.03.2020

  ПРЕПОРАКА НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ ДО ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА,...

  повеќе
 • 26.03.2020

  ПРЕПОРАКИ ЗА ПОСТАПУВАЊЕ СО ЛИЦАТА ЛИШЕНИ ОД СЛОБОДА ВО УСЛОВИ НА ПАНДЕМИЈА ОД...

  повеќе
 • архива

Пофалби и поплаки

Е-ИнформаторАктивности

12.09.2019

Скопје

ПРЕТСТАВНИЦИ НА НАРОДНИОТ ПРАВОБРАНИТЕЛ УЧЕСТВУВАА НА РАБОТИЛНИЦА ЗА ИЗРАБОТКА НА „ВОДИЧ ЗА СООДВЕТНО ПРИСПОСОБУВАЊЕ“

Претставници на тимот на Народниот правобранител за следење на имплементацијата на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост, при Одделението за заштита на правата на децата и лицата со попреченост, зедоа активно учество на работилницата и дискусијата за изработка на „Водичот за соодветно приспособување“, која се одржа на 12.09.2019 г. во хотел „Арка“ Скопје, во организација на ОБСЕ и „Полио плус“ – движење против хендикеп.

На работилницата присуствуваа претставници на владини институции, надлежните министерства, државни институции и претставници на граѓански организации. На настанот беше презентирана нацрт-верзијата на „Водичот за соодветно приспособување“, примери од практиката, а учесниците на работилницата дадоа свои заклучоци, препораки и предлози за дополнување на Водичот. Истиот се очекува да биде финализиран на крајот на октомври, а потоа ќе следува негова промоција и дистрибуција до сите релевантни тела кои работат на полето на заштита на правата на лица со попреченост.

Пребарување

Кaлендар на настани

јуни 2020
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Анкета

Дали и колку во Република Македонија се почитуваат правата на лицата со посебни потреби?


Blog

Посетители online: 6
© 2011 Народен правобранител на Република Македонија